Kiderült, hogy megelőzhették volna a berlini kamionos támadást

2017.05.17. 21:02

A berlini tartományi kormány szerint valószínűleg megelőzhető lett volna a német fővárosban 2016 decemberében egy karácsonyi vásáron elkövetett terrortámadás, ha a tartományi bűnügyi hivatalban (LKA) nem követtek el volna mulasztást. Az LKA-ban a merénylet után megpróbálhatták eltussolni a hibát, a kormány ezért feljelentést tett.

Andreas Geisel belügyi szenátor - a tartományi kormány belügyi tárcájának vezetője - szerdai sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a 12 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetője, Anis Amri ellen már 2016 novemberében elegendő terhelő adat volt az LKA birtokában ahhoz, hogy letartóztassák.

 

Anis Amri, a berlini terroristaForrás: AFP/Handout

A merénylet miatt indított belső vizsgálatban feltártak egy dokumentumot, amely szerint az LKA megállapította, hogy az elutasított tunéziai menedékkérő alaposan gyanúsítható kábítószerrel üzletszerűen, bűnszövetkezetben elkövetett visszaéléssel, ami megfelelő alap lett volna letartóztatásához. A nyomozók azonban nem követték a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos szálat, valószínűleg azért, mert Anis Amri szélsőséges iszlamista hátterére, kapcsolataira összpontosítottak, és ebből a szempontból nem találták relevánsnak drogügyeit.

A merénylet után pedig feltételezhetően megpróbálták eltussolni, hogy akár el is foghatták volna. A belső vizsgálat eredményei alapján meglehet, hogy egy dokumentumoknak utólag megváltoztatták a keltezési dátumát, és valószínűsíthető, hogy megpróbálták úgy beállítani az ügyet, mintha Amri csekély mennyiségű kábítószerrel kereskedett volna.

A tartományi kormány ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az igazságszolgáltatás akadályozása miatt, és az LKA több munkatársa ellen fegyelmi eljárást indítottak - mondta a belügyi szenátor.

Mint mondta: "tudom, hogy nyomasztó a hír, de valószínűleg meg lehetett volna akadályozni a merényletet.

Anis Amri 2016. december 19-én követett el merényletet a Berlin központjában fekvő Breitscheid téren egy lengyel kamionnal, amelynek vezetőjét meggyilkolta. A piacon szórakozó tömegben 11 embert halálra gázolt, 53 embert megsebesített. ült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az Iszlám Állam terrorszervezet szolgálatára felesküdött elkövető a merénylet után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.