Különleges ügyész lett a volt FBI-igazgató

Photograph Photography Director Robert S. Mueller III DIRECTOR Robert S. Mueller II Director of the Federal Bureau of Investigation Federal Bureau of Investigation FBI 21st Century Photograph of Director Robert S. Mueller III (1944-) Director of the Ameri
Robert Mueller
Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki "az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára.
Vágólapra másolva!

Rod Rosenstein, az igazságügyi tárca miniszterhelyettese közleményében azt írta, úgy döntött, hogy a köz érdekét szolgálja, ha jogkörével élve különleges ügyészt nevez ki, aki magára vállalhatja a felelősséget a vizsgálatért. "Döntésem nem jelenti annak megállapítását, hogy bűncselekmények történtek volna, vagy hogy bármilyen bűnvádi eljárás indulna" - hangsúlyozta Rosenstein

Donald Trump elnök republikánus kormánya a kinevezéssel az ellenzéki demokrata politikusok azon - az elmúlt napokban egyre erősödő - követelésének engedett, hogy az igazságügyi minisztériumtól független személy kezébe adják ezt a politikailag rendkívül érzékeny vizsgálatot - írta az AP amerikai hírügynökség.

Robert Mueller Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

Volt FBI-igazgató

Robert Mueller volt FBI-igazgató kinevezését a független vizsgálat vezetésére általában kedvezően értékelték Washingtonban. Demokrata politikusok kifogásolták, hogy nem túl gyorsan született meg ez a döntés, és óvatosan nyilatkoztak, azt hangoztatva, hogy meg kell várni, Mueller milyen eredménnyel jár. Jason Chaffetz, a képviselőház befolyásos vizsgálóbizottságának republikánus elnöke ugyanakkor nagyszerű választásnak nevezte a volt FBI-igazgató Muellert. "Támadhatatlan múltú" jelöltként jellemezte, meggyőződését fejezve ki, hogy személye széles körben elfogadásra talál.

A kétpárti egyetértéssel kinevezett 72 éves Robert Muellert 2001 nyarán George W. Bush elnök nevezte ki, és egy héttel az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt lépett hivatalba. Szolgálataira Barack Obama is igényt tartott, s 2013-ig irányította az FBI munkáját. Edgar Hoover óta ő volt a Szövetségi Nyomozó Iroda élén leghosszabb ideig álló vezető.

John Cornyn, a szenátus egyik magas rangú republikánus tagja úgy fogalmazott, hogy a különleges ügyész kinevezése enyhíthet a törvényhozásban jelenleg uralkodó éles megosztottságon, és megkönnyítheti, hogy a szenátusban támogatásra találjon Donald Trump jelöltje az FBI új vezetőjének személyére. Cornyn kijelentette, hogy Joe Lieberman volt szenátor, az FBI megürült igazgatói posztjának betöltésére jelenleg legesélyesebbnek tartott jelölt személye széles körű támogatásra találhat a felsőházban. Lieberman személye azért különösen érdekes, mert sokáig demokrata szenátor volt, sőt 2000-ben Al Gore alelnök-jelöltjeként indult a választáson.

Trump is reagált

Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy arra számít, hogy a különleges ügyész gyors munkát végez, és a vizsgálat eredménye őt igazolja majd.