Visszatelepítették a vadonban, a városba tévedt szibériai tigrist

szibériai tigris
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A szibériai tigris még tavaly ősszel tévedt Vlagyivosztokba, most visszatelepítették egy nehezen megközelíthető erdőbe a vadállatot.
Vágólapra másolva!

Helikopterrel szállították a tigrist

A ragadozót a héten szállították helikopterrel a várostól jó messzire fekvő Bikin Nemzeti Parkba, egy vadászterületekben és zsákmányállatokban bővelkedő, de nehezen megközelíthető és elhagyható erdős térségbe, ahonnét jó eséllyel soha többé nem téved be városi kődzsungelbe.

Két napig keresték az állatot

A hím tigrist 2016 októberében fogták el Vlagyivosztok szélén, ahol többen is látták, ugyanabban a kerületben, ahol 1986-ban tigrisnyomokat fedeztek fel egy trolibuszmegállóban.

Két napig keresték, végül altató lövedékkel elkábították. A Vlagyik becenévre keresztelt állatot azóta az Amurszkij Tyigr tigriskutató és fajmegőrző központban gondozták.

Nem tudják, hogy került a város közelébe

A szakemberek szerint a "rejtélyes" állat remek formában,

125 kilósan és jeladóval felszerelve került vissza a tajgába, ahol minden bizonnyal jól visszailleszkedik a szabad természetbe.

Olyan otthont kerestek neki, amely a lehető legtávolabb fekszik Vlagyivosztoktól, így esett a választás a várostól 500 kilométerre északra lévő nemzeti parkra. Vlagyikot azért tartják rejtélyesnek, mert talány övezi, miként kerülhetett a nagyvárosba.

A fotó illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

Legalább 30 szibériai tigris él a nemzeti parkban

Az Amurszkij Tyigr kutató és fajmegőrző központot az Orosz Földrajzi Társaság hozta létre 2013-ban Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezésére. Oroszországban amurinak nevezik a nálunk szibériaiként ismert tigrisfajt. A 2015-ben létrehozott, több mint egymillió hektáros Bikin Nemzeti Parkban a két évvel ezelőtti adatok szerint legalább 30 példány él a szibériai tigrisből.

A tengermelléki Alekszejevka faluban 2015 óta működik egy tigrisek és más ritka fajok rehabilitációjával és visszatelepítésével foglalkozó központ, ahol bajba került, például beteg vagy sérült vadon élő állatokat készítenek fel az önálló életre.

A központban eddig hét, a tajgában betegen vagy legyengülten talált tigriskölyköt állítottak talpra és telepítettek vissza természetes élőhelyükre.

A hét állat közül ötnek a visszatelepítése teljes mértékben sikerült, közülük egy nőstény már saját utódot is világra hozott, egynek a sorsa még nem dőlt el, a hetedik kistigrist, amely nem találta fel magát a vadonban, újra be kellett fogni és egy állatkertben kellett elhelyezni.

A szibériai tigrist a kihalás fenyegeti

A szibériai tigrist kihalás fenyegette fajként tartják nyilván a vadvédelemre szakosodott nemzetközi szervezetek, vadon élő példányainak számát 480-540-re becsülik. A teljes populáció 90 százaléka Oroszország tengermelléki és habrovszki régiójában él.