Az erdélyi falurombolás egyik szimbólumává vált Bözödújfalu, amelyet 1994-ben árasztottak el. A javarészt magyarok lakta település épületei ma már csak nyomokban látszódnak, amelyek egy javítási munka miatt kerültek ismét a felszínre.

Láthatóvá vált a vízzel elárasztott egykori település, Bözödújfalu. A falut a Küsmöd-patak völgyében alapították még a 16. században, de a javarészt magyarok lakta települést 1994-ben elárasztották.

Az egykori település nyomai azért látszódnak, mert két hónap alatt nyolc méterrel csökkentették az elárasztással keletkezett mesterséges tó vízszintjét. Erre azért volt szükség, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani a hidat, amelynek egyik összekötő eleme februárban a vízbe esett.

A tóban álló irányítótornyot a gáttal összekötő, sérült híd a Maros megyei Bözödújfalu mesterséges tavában 2017. május 21-én - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A következő hetekben tovább apasztják a tározó vizét.

A Bözödújfalusi-víztározót 1988-ban kezdték el építeni, emiatt már 1985-ben megkezdték a lakosság kitelepítését. Az egykori falu emlékét márványtábla őrzi.

A leapasztott mesterséges tó medre a Maros megyei Bözödújfalun 2017. május 21-én -  A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Boda L. Gergely

2014. június 29-én összeomlott a falurombolás szimbólumának számító templomtorony, ezzel a falu utolsó létesítménye is eltűnt.

Az elárasztott falu katolikus temploma. A falu helyét ma víztározó foglalja el, a torony 2014-ben omlott össze - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Dr. Makleit László