Elapasztanák a terrorszervezetek pénzügyi forrásait

TRUMP, Donald; SZALMAN, bin Abdel-Aziz
Rijád, 2017. május 21. A Szaúdi Sajtóügynökség (SPA) által közreadott képen Donald Trump amerikai elnök (j2) egy karddal a kezében a tiszteletére tartott hagyományos kardtánc bemutatón a Murabba palotában tartott fogadási ünnepségen Rijádban 2017. május 20-án. Balról a harmadik Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király. Donald Trump első hivatalos külföldi körútja során látogatott Szaúd-Arábiába. (MTI/EPA/Szaúdi Sajtóügynökség)
Vágólapra másolva!
Donald Trump a Perzsa-öböl menti arab országoktól több segítséget vár a terrorellenes harcban.
Vágólapra másolva!

Az Egyesül államok és az Öböl menti államok együttesen egy olyan központot hoznak létre, mely figyeli a szélsőségesek finanszírozását.

Donald Trump amerikai elnök az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) vezetőivel, akikkel a perzsa-arab vetélkedésről, valamin a jemeni és a szíriai polgárháborúról beszéltek.

Donald Trump amerikai elnök Murabba palotában tartott fogadási ünnepségen Rijádban Forrás: MTI/EPA/Szaúdi Sajtóügynöks?/Szaúdi Sajtóügynökség

Washington korábban több arab államot vádolt meg azzal, hogy területükről jutnak forrásokhoz az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez hasonló szélsőséges csoportok. Trump látogatásán erőteljesebb szerepvállalást kért a Perzsa-öböl menti arab országoktól a terrorizmus elleni harcban.

Az amerikai elnök azt ígérte Szabáh el-Ahmad el- Dzsábhir asz-Szabáh kuvaiti emírnek, hogy két hét múlva a sajtótájékoztatóján szót emel az Iszlám Állam elleni harc terveiről és megköszönte Kuvait terrorellenes segítségét.

Donald Trump a két napos arab látogatása során szeretne minél több arab vezetőt maga mellé állítani a terrorellenes harc miatt.

- mondja majd Trump a beszédből származó kivonatok szerint.

Az amerikai elnök a jó és a rossz jegyében írja majd le a terrorellenes küzdelmet, így arra kéri az arab világ vezetőit, hogy vegyék fel a kesztyűt a terroristákkal szemben.