Elapasztanák a terrorszervezetek pénzügyi forrásait

2017.05.21. 15:28

Donald Trump a Perzsa-öböl menti arab országoktól több segítséget vár a terrorellenes harcban.

Az Egyesül államok és az Öböl menti államok együttesen egy olyan központot hoznak létre, mely figyeli a szélsőségesek finanszírozását.

Donald Trump amerikai elnök az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) vezetőivel, akikkel a perzsa-arab vetélkedésről, valamin a jemeni és a szíriai polgárháborúról beszéltek.

Donald Trump amerikai elnök Murabba palotában tartott fogadási ünnepségen RijádbanForrás: MTI/EPA/Szaúdi Sajtóügynöks?/Szaúdi Sajtóügynökség

Washington korábban több arab államot vádolt meg azzal, hogy területükről jutnak forrásokhoz az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez hasonló szélsőséges csoportok. Trump látogatásán erőteljesebb szerepvállalást kért a Perzsa-öböl menti arab országoktól a terrorizmus elleni harcban.

Az amerikai elnök azt ígérte Szabáh el-Ahmad el- Dzsábhir asz-Szabáh kuvaiti emírnek, hogy két hét múlva a sajtótájékoztatóján szót emel az Iszlám Állam elleni harc terveiről és megköszönte Kuvait terrorellenes segítségét.

Donald Trump a két napos arab látogatása során szeretne minél több arab vezetőt maga mellé állítani a terrorellenes harc miatt.

Ez az emberi élet megsemmisítésére felesküdött barbár bűnözők, valamint az azt védelmező rendes emberek közötti harc, legyenek bármilyen vallásúak. Ez azt jelenti, hogy bátran szembeszállunk az iszlamista szélsőségesség válságával, és az abban gyökerező iszlamista terrorcsoportokkal. Továbbá azt is jelenti, hogy összefogunk az ártatlan muszlimok meggyilkolásával, a nők elnyomásával, a zsidóüldözéssel és a keresztények lemészárlásával szemben. - mondja majd Trump a beszédből származó kivonatok szerint.

Az amerikai elnök a jó és a rossz jegyében írja majd le a terrorellenes küzdelmet, így arra kéri az arab világ vezetőit, hogy vegyék fel a kesztyűt a terroristákkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK