Őszig kaptak határidőt a migránsok Ausztráliában

2017.05.21. 12:59

Az ausztrál bevándorlási miniszter kijelentette, hogy a migránsok október 1-ig adhatnak be menedékkérelmet, ha az országban akarnak maradni. Különben kitolocolják őket. 

A tengeren át, illegálisan érkező ausztrál migránsok október 1-ig nyújthatják be menedékkérelmüket az ausztrál hatóságoknak, különben kitoloncolják őket az országból- jelentette ki Peter Dutton bevándorlási miniszter. Kb. 7500 ilyen illegális bevándorló van az országban, ők eddig még nem bizonyították, hogy jogosultak lennének a menekültstátuszra.

Nem engedhetjük meg a mostani adósságszint mellett, hogy országunk további adósságot halmozzon fel szociális juttatásokat fizetve olyan embereknek, akik nem igazi menekültek – mondta az ausztrál tárcavezető.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Dutton elmondta, hogy már öt éve élnek Ausztráliában olyan migránsok, akiknek helyzete még nem rendezett. És ha továbbra sem lépnek az ügyben, akkor az ausztrál hatóságok kitoloncolják őket az országból.

Ausztrália éveken keresztül Naurun és a Pápua Új-Guineahoz tartózó Manus szigetére vitte a tengeri úton érkező migránsokat. De Új-Guinea bejelentette, hogy a Manus szigetén álló tábort fel fogja számolni és októberig végleg meg akarja szüntetni azt. Manus szigetén több mint 800 migráns él a táborban, amelynek a működését a legfelsőbb bíróság jogellenesnek találta.