További áttöréseket érhet el az újraválasztott elnök Iránban

2017.05.21. 11:24

Ha az újraválasztott Róháni beszédét komolyan gondolta, akkor jelentős fejlődésen mehet át Irán a következő években egy szakértő szerint. 

Az újraválasztott Haszan Róháni, iráni államfő már az első ciklusa alatt is többet ért el, mint az előtte levők, mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő M1 aktuális csatornán. Az újraválasztását követően pedig a beszédében elhangzottak alapján, mindent megtesz azért, hogy Irán tovább fejlődhessen - tette hozzá a szakértő.

Gyarmati István arról is beszélt, hogy Iránnak nehéz dolga van, hiszen az ország vezetése korlátok közé van szorítva. Haszan Róháni egy

igazi reformer, aki beszédében is tabukat döntögetett.

A szakértő azt mondja, hogy mivel Róháni már az utolsó ciklusát tölti, már nem kell az újraválasztásra figyelnie, vagyis tényleg olyan politikát folytathat, amelyet fontosnak tart.

Haszan Róháni, Irán elnökeForrás: REUTERS

Irán több szempontból is nehéz ország, hiszen etnikailag igen megosztott. A kisebbség érdekeivel igazából senki nem foglalkozik. Általában minden vezető az 55 százalékot adó perzsákhoz igyekszik szólni, ami sokszor problémához is vezet- vélekedett Gyarmati István.

A szakértő elmondta, hogy felmerült a kurd önállóság kérdése is, ami nem feltétlenül vezetne jóra. Hiszen ha Irakban és Szíriában független Kurdisztán jönne létre, az újabb gondokat jelentene Irán számára is,még akkor is, ha a lakosságnak csak 7 százaléka kurd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK