A magyar reformzsidókat támogató határozatot fogadtak el Izraelben

2017.05.21. 16:29

Két magyar reformzsidó közösség egyházi státuszának visszaállítását kérte a reformzsidók szervezete a magyar kormánytól.

A reformzsidók szervezet ( World Union of Progressive Judaism, WUPJ) konferenciát tartott Jeruzsálemben. A WUPJ az összejövetelen egy határozatban azt kérte a magyar kormánytól, hogy a

budapesti Bet Orim és a Szim Salom nevű zsidó közösségek státuszát állítsák vissza.
Raj Ferenc, a Bet Orim közösség alapító rabbija elmondta, hogy
a nemzetközi szervezet küldöttei egyhangúlag fogadták el a magyar közösségek jogainak visszaállítását kérő döntést és mindent el fognak követni kérésük teljesítése érdekében.

Zsidó férfiak a Siratófalnál Jeruzsálem óvárosábanForrás: AFP/Menahem Kahana

A jeruzsálemi konferencián a progresszív zsidóság legfontosabb kérdéseit beszélték meg. Raj Ferenc rabbi szerint a jelenkori WUPJ a legerősebb irányzat, aminek legalább 2 millió tagja és ötven országban csaknem 1200 gyülekezete van.

Idén volt a legelső olyan alkalom, amikor -Jeruzsálemben a konferencia alkalmával – a nők és férfiak együtt tudtak minden bonyodalom nélkül imádkozni a Siratófalnál. Szembeszállva az ortodox szabályokkal, a nők is olvashattak a Tórából.

Az imán legalább 450 fő vett részt. 

Izraelben politikai okokból erős az ortodoxia, de az emberek túlnyomó többségét közömbösnek látom a vallással szemben. Azonban a reform és a progresszív közösségekben egyre többen megtalálják a számukra elfogadható spiritualitást és közösségeink kulturális programjaikkal is vonzzák az embereket

- mondta Raj Ferenc rabbi, aki szerint élményekkel kell a fiatalokat a valls felé vezetni, és ezt a reformzsidóság sikerei kiváltképp bizonyítják is.