Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat ígér

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat ígér Észak-Koreával szemben
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa, mely elítéli, hogy Észak-Korea legutóbbi ballisztikusrakéta-kísérletével botrányos és provokatív módon dacolt a tanács korábbi határozataival, melyek megtiltották a rakétakilövéseket. A testület egyúttal újabb szankciókat ígér az újabb rakétakisérletekre válaszul. Észak-Korea illegális ballisztikusrakéta-tevékenysége jelentősen hozzájárul a nukleáris fegyverek célba juttatásának fejlesztéséhez és hatalmas mértékben növeli a feszültséget a régióban.

A Biztonsági Tanács egyúttal felszólitja a világszervezet minden tagállamát, hogy szerezzenek érvényt az eddig született határozatoknak, melyekkel a tanács büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen.

Annak ellenére, hogy a világszervezet eltiltotta a nukleáris kísérletektől és a ballisztikus rakéták fejlesztésétől, Észak-Korea rendszeresen hajt végre kísérleteket ballisztikus rakétákkal. A múlt hétvégén az ország középső részéből lőtt fel keleti irányba egy közepes hatótávolságú rakétát, amely 500 kilométer megtétele után a tengerbe csapódott.