Rendőröket függesztettek fel a macedón parlament megtámadása miatt

Vágólapra másolva!
Tizenöt rendőrt felfüggesztett tisztségéből a macedón belügyminisztérium a szkopjei törvényhozás április 27-i megtámadásával összefüggésben, mert a gyanú szerint tétlenül nézték, amint jobboldali szimpatizánsok megrohamozták a parlament épületét.
Vágólapra másolva!

A macedón belügyminisztérium közleménye szerint a rendőröket a helyszínen készült videofelvételek, valamint a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították.

Az üggyel kapcsolatban korábban már hat rendőrt felfüggesztettek tisztségéből, és harminc ember ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Agim Nuhiu macedón belügyminiszter a parlamenti behatolást követő napon morális okokra hivatkozva beadta lemondását, azt azonban nem fogadták el. A macedón kormány még nem alakult meg, és a tárcavezetők csak ideiglenesen vezetik a minisztériumokat. Nuhiu azzal indokolta lemondását, hogy nem sikerült "kizárnia a politikát" a rendőrségből, holott a belügyi szerveknek

a rend és béke megóvása lenne a feladatuk, nem pedig az, hogy a politika visszaéljen velük.

Azt mondta, amikor jobboldali tüntetők betörtek a parlamentbe, egyes tiltakozók nem engedték, hogy a mentők a sérülteken segítsenek, és ebben néhány rendőr is támogatta őket. Emellett a biztonsági szolgálatok vezetőit - tétlenségük és lassú reagálásuk miatt - szintén felelősnek nevezte a történtekért.

Az április 27-i összecsapásokban több mint százan sérültek meg, köztük parlamenti képviselők és rendőrök is.

A feldühödött jobboldali tüntetők azt követően törtek be a parlament épületébe, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi képviselők a parlament ülésén kívül új házelnököt választottak egy albán képviselő személyében.

A tiltakozás hónapok óta folyt Macedóniában, a tüntetők azt ellenezték, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok alakítsanak kormányt. A decemberi előrehozott parlamenti választást ugyan a jobboldal nyerte meg, de nem tudott kormányt alakítani, a jobboldallal szimpatizáló Gjorge Ivanov elnök pedig nem akarta kormányalakításra kérni a baloldalt. Végül egy újabb összecsapást elkerülendő, valamint az egyre fokozódó nyugati nyomás hatására Gjorge Ivanov a múlt szerdán megbízta kormányalakítással Zoran Zaevet, a szociáldemokraták elnökét.