A manchesteri robbantás terrortámadás volt, és a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a merényletet. Huszonkét ember meghalt, ötvenkilencen megsérültek, amikor robbanás történt egy koncerten a Manchester Arenában, hétfőn este. Az Iszlám Állam jelentkezett a robbantás elkövetőjeként. Cikkünk frissül.

Már tudják, ki robbantott

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel az öngyilkos merénylő kilétét – mondta a Downing Street-i tájékoztatóján, amit a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezlete után tartott. 

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett. 

A brit kormányfő közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan "hideg számítással" elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.

A merényletet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén hajtották végre, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, olyan időpontban, amikor ezrek távoztak az előadásról.

Letartóztathattak egy férfit

A Sky News szerint egy 23 éves férfit letartóztattak a terrortámadás kapcsán. 

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Lindsey Parnaby

 

Éjjel fél 11-kor robbanás után a 21 ezer férőhelyes arénában pánik tört ki, az emberek futva hagyták el a helyszínt. 

 Az emberek a robbanás után lefeküdtek a padlóra, mert többen azt hitték, hogy fegyveresek is vannak az arénában  – mondta BBC-nek egy anya, aki 13 éves lányával volt a koncerten.

Egy másik anyuka még a koncert vége előtt elindult kifelé 14 éves lányával, amikor kitört a pánik. – Ekkor megragadtam a lányom kezét, és futottunk – mondta a BBC-nek Rachel, aki szerint több földön fekvő embert taposott a tömeg agyon. 

Forrás: MTI/AP/PA/@Zach_Bruce/Twitter

Manchester rendőrfőkapitánya kedd hajnalban hivatalosan megerősítette, hogy 22 halálos áldozata és 59 sérültje van a Manchester Arena rendezvényközpontban előző éjjel történt robbantásos merényletnek. 

22 halálos áldozata és 59 sérültje van a Manchester Arena rendezvényközpontban hétfő éjjel történt robbantásos merényletnekForrás: AFP/Paul Ellis

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket.

Megnevezték a terrortámadás áldozatát

A 18 éves Georgina Callander főiskolai hallgató, nagy rajongója volt az énekesnőnek.

 

A koncert közönségében nagyon sok tizenéves, illetve még fiatalabb gyermek is volt, és a rendőrség tájékoztatása szerint a sebesültek, illetve a halálos áldozatok között is vannak gyerekek. A hatóságok kedd délután közölték, hogy az áldozatok egyike egy nyolcéves kislány.

Sokakról még nincs hír

Még mindig sokan keresik kétségbeesetten rokonaikat, barátaikat, akikkel nem tudták felvenni a kapcsolatot a terrortámadás óta. A Sky News több fotót is közölt az eltűntekről.

Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség terrorcselekményként kezeli a történteket. 

Az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként,  a dzsihádista szervezet közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte kedden az Akbar Irak internetes portál. 

A brit rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető maga is meghalt a robbanásban. Abban egyelőre nem biztosak a hatóságok, hogy egyedül hajtotta-e végre a támadást, vagy voltak segítői.  Egyelőre a merénylő személyéről sem mondtak közelebbit. 

A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen. 

Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán. 

„Összetörtem. A szívem mélyéből nagyon sajnálom. Szavaim sincsenek” – írta a a Facebookon a 23 éves amerikai énekesnő. 

A Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt a hétfő éjszakai manchesteri robbantás miatt 

felfüggeszti választási kampányát – jelentette nevük mellőzését kérő pártforrásokra hivatkozva a Sky News brit hírcsatorna kedd hajnalban.

Theresa May a feltételezett merénylet után úgy nyilatkozott, hogy a kormány igyekszik minden részletet megtudni „arról, amit a rendőrség megdöbbentő terrortámadásként kezel”. A miniszterelnök egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. 

Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője közölte, egyetértenek a választási kampány felfüggesztésében. Corbyn egyúttal kifejezésre juttatta részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és elismerését a mentőszolgálatoknak. Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogy  a főváros Manchester mellett áll a tragédiában. 

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök döbbenetének adott hangot a „Manchesterből érkező, szívszorító hírek miatt”, és elítélte a „barbár támadást”. 

Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket. A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed. 

II. Erzsébet királynő barbár cselekedetnek nevezte a terrortámádást

II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota által kedd délután nyilvánosságra hozott közleményében a legmélyebb részvétét fejezte ki a halálos áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. A 91 esztendős uralkodó köszönetet mondott a sürgősségi szolgálatoknak a merénylet helyszínén végzett professzionális munkájukért, és nagyrabecsüléséről biztosította Manchester lakosságát azért az emberi, együttérző magatartásért, amelyet "e barbár cselekedet után" tanúsított.

Sokan szállást ajánlottak fel azoknak, akik nem tudnak hazautazni

A merénylet után manchesteriek ezrei ajánlottak fel szállást, ételt és gondoskodást azoknak, akik a leállított közlekedési hálózat miatt nem tudtak hazautazni. A Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés, és a hatósági tájékoztatás szerint kedden valószínűleg nem is indul újra.
Emellett a koncertcsarnok széles körzete is teljes rendőrségi zárlat alatt van, és ez az észak-angliai nagyváros tömegközlekedésében is fennakadásokat okoz.

A második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában

Továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás - MI5 - kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ, a JTAC, amelynek hatáskörébe tartozik a javaslattétel a készültségi szint módosítására, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet -  mondta a brit kormányfő.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben.