Líbiában járt a terrorista, három társa őrizetben

2017.05.24. 12:36

Változatlanul razziák vannak Manchester déli részén, ahol a másfél nappal ezelőtti terrortámadás elkövetője, Salman Abedi élt. A városi rendőrség megerősítette, hogy három embert őrizetbe vettek a merénylettel összefüggésben. Kiderült, hogy Abedi nemcsak líbiai származású, de egyenesen Líbiából érkezett vissza Manchesterbe, napokkal a merénylet előtt.  

Letartóztatások történtek ma délelőtt Manchester déli részén – erősítette meg a helyi rendőrség. Három férfit vettek őrizetbe, akiknek közük lehet a hétfő esti terrortámadáshoz. Az akcióban a terroristán kívül 22-en haltak meg, egyes hírek szerint 59-en megsérültek, máshol közel 120 sebesültről írnak. 

A mostani letartóztatások ugyanabban a negyedben történtek, ahol tegnap is elkaptak egy fiatal férfit. Így már összesen négyen vannak őrizetben, de hogy nekik milyen szerepük lehetett az öngyilkos robbantásban, az egyelőre még tisztázatlan. A brit belügyminiszter, Amber Rudd mindenesetre arról számolt be, hogy a feltételezés szerint ez a csoport együtt tervelte ki az akciót, Abedi nem magányos farkasként követte el a tettét.

Közben az is kiderült, hogy Salman Abedi a Salford Business Schoolra járt két éven át, ahol menedzsmenttanulmányokat folytatott. A hallgatói viszonya 2016-ban megszűnt. Egy barátja arról beszélt a Timesnak, hogy 

a 22 éves fiú három héttel ezelőtt Líbiába utazott, ahonnan csak néhány napja érkezett vissza Angliába. 

A brit hatóságok szerda reggel megerősítették ezt az információt. Abedi családja eleve Líbiából érkezett a szigetországba még a '90-es évek elején. Érdekes kommentárt fűzött a francia belügyminiszter is a fejleményekhez, Gérard Collomb szerint Abedi Líbiából Szíriába utazott át, ahol radikalizálódott. Ugyanakkor arra nincs bizonyíték, hogy részt vett-e valamelyik dzsihádista szervezet kiképzőtáborában, az viszont tény, hogy Líbiában az ISIS mellett az al-Kaida is jelen van.

Szálak az Iszlám Államhoz

Az ISIS már tegnap a nevére vette merényletet, ugyanakkor a titkosszolgálatok birtokában nincs olyan adat, vagy legalábbis nem számoltak be ilyenről, amely bizonyítaná a kalifátus szerepét. Salman Abedi ugyanakkor ismert volt a rendőrség előtt, és olyan hírek is megjelentek, hogy a fiatal férfi kapcsolatban állt Raphael Hosteyvel, iszlám hitszónokkal. A Mirror azt írja, hogy a 24 éves Hostey százakat vett rá arra, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez. A hitszónok 2016 májusában vesztette életét egy dróntámadásban Szíriában.