Terrorizmus: a probléma maga az iszlám

Pascal Bruckner PORTRAIT MAN LITERATURE Novelist Author WRITER France 21st century Apartment Indoors Intimacy
Pascal Bruckner, French author and essayist. Paris, July 2016. Photo Philip Conrad
Vágólapra másolva!
Egyre többször szólal meg a nagy francia író, esszéista és filozófus, Pascal Bruckner az iszlámmal és a terrorizmussal kapcsolatban. Nem feltétlenül veszélytelen ez: több fenyegetés után iszlámgyűlölet címén még bíróság elé is kellett állnia, végül felmentették.
Vágólapra másolva!

Pascal Bruckner 1968 nemzedékéhez tartozik, baloldali, liberális gondolkodóból az évtizedek alatt konzervatív filozófus lett. A tavaszi francia elnökválasztáson a jobbközép jelöltje, Francois Fillon egyik tanácsadója volt. Bruckner legismertebb regénye a Keserű méz, ami többnyire 1968 szelleméről szól. Világsikerű filmet forgatott a könyvből Roman Polanski, a filmben játszott például Kristin Scott Thomas és Hugh Grant is. Idén télen jelent meg legutolsó esszéje, a Képzeletbeli rasszizmus. Hatalmas sikert aratott, és megkapta az egyik legfontosabb könyvdíjat is.

Pascal Bruckner Forrás: Photo12/Philip Conrad/Photo12/Philip Conrad

A manchesteri terrortámadás után ismét megszólalt. Az egyik hírtelevíziónak is nyilatkozott, és interjút készítettek vele a Le Figaróban. Szerinte hamarosan úgy jár Európa, mint Izrael. Sőt, talán már ott is tartunk. Vagyis, hogy azáltal, hogy a mindennapi életünk részévé vált a terrorizmus, így hozzá is szokunk, szoktunk. Úgy látja, hogy annak, hogy az európai emberek voltaképpen megbarátkoztak azzal, hogy muszlim terroristák ártatlan embereket gyilkolnak, két oka van. Pontosabban két feltételezése. Az egyik a korunkra jellemző amnézia, könnyű felejtés, vagy mondhatni az önzés. Könnyen túltesszük magunkat bármin, szeptember 11-én, a bataclani mészárláson, a nizzai teherautós öldöklésen, a 86 éves pap torkának az elvágásán, és a sor folytatható. A másik, hogy annyi terrortámadás volt, hogy már lassan semmi új nincs az emberek számára. Szörnyű leírni, de így van Bruckner szerint.

Pascal Bruckner szerint a probléma maga az iszlám. Merthogy az iszlám doktríner megcsontosodottságában képtelen megújulni. Ebben látja a fő okot. Az arab harcokat (és az ebből adódó migrációt) Bruckner nem a Föld felmelegedéséhez köti, mint az új zöldpárti francia miniszter, Nicolas Hulot. És vitatkozik azzal a marxista, liberális nézettel is, hogy a szegénység az oka. Felidézi Bruckner, hogy Oszama bin Laden nem volt éppen szegény, vagy hogy Coulibaly, aki a kóser boltban gyilkolt két éve Párizsban (a Charlie Hebdo-merénylettel egy időben), korábban a Coca-Colánál dolgozott, és egzotikus szigetekre járt nyaralni. Bár azt is hozzáteszi, Bertolt Brechtet idézve, hogy az üres has rossz tanácsadó, a fő problémát magában az iszlámban látja. Ezért mondja azt, hogy pusztán fegyverekkel nem lehet harcolni az iszlám ellen, mert ez egy kulturális háború is.

Hiszen – ahogy Bruckner írja – a háború az egyszerű öltözködés szintjén is zajlik. Miniszoknya és burkini.