Három embert végeztek ki a Gázai övezetben

Gáza Izrael
A Gázai övezet határa
Vágólapra másolva!
Két embert felakasztottak, egyet pedig sortűzzel öltek meg a Gázai övezetben. A kivégzéseket a területet irányító Hamász rendelte el, mert szerinte a három férfi részt vett egyik magasrangú vezetőjük márciusi meggyilkolásában.
Vágólapra másolva!

Három férfit végzett ki a Hamász palesztin terrorszervezet a Gázai övezetben. A vádjaik szerint mindhárman részt vettek a szervezet egyik vezetőjének meggyilkolásában.

A 38 éves Mazen Fakha a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzeddin al-Kasszám Brigádoknak egyik parancsnoka volt. Még márciusban lőtték agyon saját kocsijában, miután hazavitte családját a tengerpartról. A férfit négy találat érte közelről, és a gyilkos hangtompítós fegyvert használt. A Hamász akkor azt mondta, „ismeretlen izraeli erők” végeztek a férfival. Izrael egyébként nagyon ritkán reagál a Hamász vádjaira, a márciusi Fakha-merénylet után mégis jelentkeztek. Azt mondták,

semmi közük nincs a gyilkossághoz.

A szervezet márciusban azonnal hajtóvadászatot indított a Gázai övezetben. Keresték, kik lehetnek kapcsolatban Izraellel. Akkor rövid idő alatt 45 embert tartóztattak le, és három embert már akkor kivégeztek, pedig állítólag nem volt közük Fakha halálához. A most kivégzett három férfit viszont egyértelműen ezzel vádolták.

A Gázai övezet határa Forrás: AFP/Jack Guez

Egyiküket sortűzzel ölték meg, kettőt közülük pedig felakasztottak. Az egyik 42 éves elítélt utolsó mondata az akasztás előtt az volt, hogy „szeretnék bocsánatot kérni a népemtől, és

Azt üzenem az izraeli titkosszolgálatoknak, hogy söpredék vagytok. Előbb vagy utóbb elkap titeket az ellenállás. A gázai palesztin biztonsági erők okosabbak nálatok. Az amerikai és izraeli hírszerzés a legrosszabb a világon.” A sortüzet és az akasztást körülbelül 3000 ember nézte végig - írja a New York Times.

A mostani kivégzést több emberi jogi szervezet is elítélte.