Saaban Nasszíri paracsnok az észak-iraki Moszul visszafoglalásáért folyó harcokban halt meg - jelentette szombaton a Tasnim iráni félhivatalos hírügynökség.

Meghalt a parancsnok

Saaban Nasszíri paracsnok mártírhalált halt a Moszul felszabadítására irányuló hadműveletben - idézi a Tasnim a Forradalmi Gárda közleményét. Az iráni Forradalmi Gárda a fő támogatója a Népi Mozgósítás néven ismert, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Moszultól nyugatra harcoló síita félkatonai erőnek.

Saaban Nasszírit Baadzs mellett ölték meg, a város egyike az utolsó, még az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő településeknek a szíriai határ mentén - írta a Masreg iráni hírportál. A Népi Mozgósítás pénteken jelentette be, hogy visszafoglalták a Baadzs melletti Szindzsár katonai támaszpontot, közelebb nyomulva a szíriai határhoz.

A Masreg szerint Nasszíri az 1980-1988-as iráni háborúban is harcolt, és Bassár el-Aszad elnök oldalán részt vett a hat éve tartó szíriai háborúban is. Irak síita vezetésű kormánya az Irán katonai támogatását élvező alavita Aszad hadseregével együttműködve akarja az ellenőrzése alá vonni a határt. Ha összeér a két erő, az fontos előnyt jelent majd Aszad erőinek a hat éve tartó szíriai polgárháborúban.

Ez az első eset, hogy Irán nyilvánosságra hozza egyik parancsnokának a tavaly október óta zajló moszuli offenzívában bekövetkezett halálát - írja a Reuters brit hírügynökség - Áprilisban a Forradalmi Gárda egyik tábornokát nevezték ki Irán bagdadi nagykövetének, ami a Reuters szerint arról tanúskodik, milyen fontos szerepet játszik a katonaság a szomszédos országban.

Több mint ezer iráni halt meg a szíriai polgárháborúban

Irán legalább 2012 óta nyújt katonai támogatást Aszadnak, de az első időben nem beszélt nyilvánosan a szomszéd országban játszott szerepéről. Ahogyan nőtt azonban a támogatás mértéke és súlyosbodtak az iráni veszteségek, hivatalos személyek egyre nyíltabban beszéltek a kérdésről.

Egy iráni vezető a tavalyi év végén azt mondta, hogy több mint ezer iráni esett el a szíriai polgárháborúban. Iráni médiajelentések között a veszteséglistán a Forradalmi Gárda néhány magas rangú parancsnoka is szerepelt.

Irán segített a szíriai konfliktusban harcoló több ezer iraki, afgán és pakisztáni síita milicista kiképzésében. A libanoni Hezbollah síita terrorszervezet harcosai is szorosan együttműködnek az iráni katonai parancsnokokkal Szíriában.