Több ezren tüntettek Tel-Avivban a békéért

2017.05.28. 10:07

Tizenötezren tüntettek Tel-Avivban a palesztinokkal való békekötéésért, a Palesztin Állam megteremtéséért.

Több baloldali párt és szervezet szervezte a tüntetést

„Két állam, egy remény"

jelszóval. A tüntetés az 1994-ben meggyilkolt miniszterelnökről, Jichák Rabinról elnevezett téren volt.

A béketüntetésen a palesztin-izrael viszály kétállami megoldásáért, a Palesztin Állam megteremtéséért vonultak fel. Az ENSZ 1947-es, 181-es számú határozata szerint a területen két államot kellett volna létrehozni, Izrael meg is alakult a következő évben, szomszédai (Szíria, Jordánia és Egyiptom) azonban megszállták azokat a területeket, ahol egy önálló arab államot kellett volna létrehozni. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el - ennek a háborúnak a héber naptár szerinti 50. évfordulójára időzítették a tüntetést. 

A rendezvényen felolvasták a Palesztin Hatóság elnökének, Mahmúd Abbásznak a levelét, aki azt írta: Kötelességünk az elkövetkező nemzedékek felé, hogy véget vessünk a konfliktusnak. Együtt bátor békét köthetünk"A politikai beszédek mellett művészek is színre léptek.

Jichág Hercog ellenzéki politikust viszont kifütyülték színpadra lépésekor. A politikus már korábban elveszítette a baloldaliak bizalmát. Beszédében a kormányfőt azzal vádolta meg, hogy az előző években elszalasztotta a békefolyamat újraindításának lehetőségét.

Tömegesen fogunk az utcákra vonulni, hogy tiltakozzunk a megszállás, az erőszak és a rasszizmus ellen, s mert a jobboldali kormány nem kínál reményt. Eljött a mi időnk megmutatni Trump elnöknek, hogy Izraelben nagy tábor támogatja a békét, és felszólít a megszállás, és a palesztin konfliktus lezárására" – írta Avi Bukila, a Békét Most mozgalom igazgatója közleményében.