Kim Dzsongun kiadta a parancsot a légvédelmi rendszer tömeggyártására

2017.05.28. 07:24

Kim Dzsongun személyesen ellenőrizte egy új fejlesztésű légelhárító rendszer tesztelését, és a KCNA hivatalos hírügynökség vasárnapi jelentése szerint az észak-koreai vezető elrendelte a berendezés tömeges gyártásának megkezdését.

A KCNA közlése szerint egy tavaly áprilisban már tesztelt új légelhárító berendezést próbáltak ki Kim Dzsongun jelenlétében. A teszt helyszínét és időpontját nem közölték. A korábbi teszt óta a rendszer hibáit sikerült kijavítani, és ezúttal Kim Dzsong Un meggyőződhetett arról, hogy "tökéletesen kipótoltak valamennyi hézagot a rendszerben" - jegyezte meg az állami hírügynökség.

Kim Dzsongun egy korábbi felvételenForrás: AFP/Str

A repülő célpontokat érzékelő berendezés hatékonysága figyelemreméltó mértékben emelkedett, ahogy javult a rendszer pontossága is - idézte Kim Dzsongunt a KCNA. Az észak-koreai vezető hozzátette: ezt az új berendezést "nagy számban el kell kezdeni gyártani, és az ország minden részébe telepíteni kell, mint az erdőt, annak érdekében, hogy lerombolják az ellenségnek azt az őrült vágyálmát, hogy ellenőrzése alá vonja a légteret".

Két robbantás, több kísérlet

Phenjan 2016 eleje óta két kísérleti atomrobbantást és számos ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre, legutóbb május 21-én egy közepes hatótávolságú rakétával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) élesen elítélte a rakétakísérletet, egyben kilátásba helyezte az ország ellen bevezetett büntetőintézkedések további szigorítását. A BT szerint Phenjan kihívó magatartása aláássa a térség biztonságát, ezért a testület felszólította, hogy mondjon le a rakéta- és nukleáris kísérleteiről.

Harmadik hajó

Amerikai sajtóhírek szerint az Egyesült Államok hadserege azt tervezi, hogy egy harmadik repülőgéphordozót vezényel a Csendes-óceán nyugati részébe azzal a céllal, hogy elérje Észak-Koreánál, szüntesse be rakéta- és nukleáris programjának megvalósítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK