A brit belügyminiszter szerint még lehetnek szabadlábon lévő tagjai a manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögötti hálózatnak, ezért folytatódik a terrorcselekmény hátterének teljes feltárását célzó rendőrségi-titkosszolgálati művelet.

14 ember van őrizetben, de a nyomozás még tart

Amber Rudd a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta, hogy jelenleg tizenegy ember van őrizetben, de a nyomozás továbbra is teljes erővel folyik. Arra a kérdésre, hogy a merénylőt segítő csoport egyes tagjai még szabadlábon lehetnek-e, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "potenciálisan igen".

A belügyminiszter azt is elismerte, a hatóságok nem tudják, hány brit ment Szíriába az Iszlám Állam vagy más szélsőséges szervezet soraiban harcolni.

Amber Rudd belügyminiszter részletek nélkül elmondta, hogy a brit elhárító szolgálatok 2013 óta tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Forrás: MTI/AP/PA/@Zach_Bruce/Twitter

Abedi 2011-ben az iskolai szünet alatt Líbiában utazott, hogy csatlakozzon a Moamer Kadhafi ellen harcolókhoz. Valószínű, hogy később Szíriába is eljutott, de a török tisztviselők szerint nincs semmilyen irat arról, hogy az országban járt volna - olvasható a The Guardian oldalán.

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy a biztonsági szolgálatok hibáztak azzal, hogy nem követték nyomon Abedit, Rudd azt mondta:Én nem sietnék ilyen következtetéseket levonni, hogy ez elmaradt.

Salman Abedit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Abedi radikális megnyilvánulásaira.

Salman AbediForrás: AFP/Manchester Police

Az MI5 jelenleg 500 terrorellenes műveletet folytat

Rudd elmondta, hogy a brit elhárító szolgálat, az MI5 jelenleg ötszáz aktív terrorellenes műveletet folytat, háromezer név szerepel a kiemelt megfigyelést igénylőkről összeállított listáján, és további 20 ezer "a lista alsóbb tartományaiban, esetleg csak egy kérdőjellel a név mellett".

A brit belügyminiszter azt mondta, hogy nem riadnak vissza semmitől, hogy az emberek biztonságban legyenek. A biztonsági szolgálatok és a rendőrség folyamatosan kommunikál annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a megfelelő eszközök és információk birtokában vannak.

„Nyissák fel a szemüket"

Rudd azt mondta, hogy a támadás egyik áldozatának a szülei azt mondták a kormánynak, hogy „nyissák fel a szemüket", terrorfenyegetettség van.

A 18 éves Georgina Callander is meghalt a robbantásos merényletben, ami hétfő este történt a Manchester Arenában nem sokkal az után, hogy Ariana Grande elhagyta a színpadot. A fiatal lány családja azt mondta, hogy tinédzser életét megrövidítették „gonosz, gonosz emberek, akik elpusztítják az életet és elpusztítják a családokat".

Hozzátette: Bárcsak azt mondhatnám, hogy Georgina az egyik utolsó áldozat, de ha kormány nem nyitja ki a szemét, akkor csak egy újabb szülő leszek a sorban, ami egyrecsak növekszik.

A Scotland Yard szerint sem tartóztattak még mindenkit le

Előzőleg a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley elmondta, hogy a merénylő mögötti terrorhálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók.

Újabb merénylettől nem tartanak Nagy-Britanniában

Az eddigi kritikus riasztási szint lehetővé tette, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket fegyveres katonai alakulatokkal egészítsék ki. Jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőri járőrözést.

Szombaton csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől, de a terrorfenyegetettség még így is magas.