Mérgezés miatt több mint 70 embert kellett kórházba szállítani az albán fővárosban

2017.05.28. 20:43

Legalább 76 embert szállítottak vasárnap mérgezési tünetekkel az albán főváros, Tirana kórházaiba az ellenzéki, jobboldali Albán Demokrata Párt, az ADP választási kampánynyitó rendezvényéről - jelentette a macedóniai Alsat-M televízió.

Fehér port szórhattak a tömegbe

A televízió szerint, hogy a kórházba szállítottak között van Lulzim Basha, az ADP vezetője is. A rendőrség szerint a rendezvény résztvevőinél azonos tüntetek jelentkeztek: égető érzés a szemekben és a felsőtest bőrfelületének kipirosodása. A szemtanúk beszámolója szerint a gyűlésen az ADP-vezető fellépése közben fehér port láttak a levegőben.

Három ember állapota súlyos

A tiranai rendőrségre hivatkozva a televízió azt is közölte, hogy a szükséges orvosi ellátást követően a kórházba került aktivisták többségét hazaengedték, azonban három súlyos állapotban lévő ember még további kezelésre szorul.

A biztonsági erők közlése szerint a tiranai főügyészség szakértői külön csoportot hozott létre az incidens kivizsgálására. A hatóságok egyelőre nem értékelték a történteket.

Albániában június 25-én tartanak parlamenti választást, az előzőt 2013 júniusában rendezték. Azon a Szocialista Párt vezette baloldali választási szövetség győzött a szavazatok 57 százalékával, a jobboldali Albán Demokrata Párt - amely előtte 8 évig hatalmon volt - 39 százalékot szerzett.