Veszélyben Dél-Kelet-Ázsia: előretör az Iszlám Állam

Iszlám Állam, ISIS
Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar on July 18, 2014. The death toll in Gaza hit 265 as Israel pressed a ground offensive on the 11th day of an assault aimed at stamping out rocket fire, medics said. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA / AFP PHOTO / TAUSEEF MUSTAFA
Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteki elnök, Duterte nem zárta ki, hogy országa egészére kiterjeszti a statáriumot, ha a dzsihadista fenyegetés tovább terjed: meghatalmazás nélküli házkutatásokat, letartóztatásokat is végezhetnek a terrorgyanús személyek ellen. Elemzők szerint a hatékony terrorellenes fellépéshez nemzetközi összefogásra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Államhoz (ISIS) köthető Maute nevű terrorcsoporttal már napok óta zajlanak a fegyveres összecsapások a Fülöp-szigeteki Marawiban. A hétvégén 19 civilt öltek meg, az egy hete tartó konfliktusban eddig már 85-en haltak meg – írja a The Guardian.

A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport is tevékenykedik, az egyik a Maute nevű csoport, amelynek központja a főleg muzulmánok által lakott 200 ezer főt számáláló Marawi. A városban utcáról-utcára harcolnak egymással a kormányerők és a terroristák. Az iszlamisták több épületet is elfoglaltak, ahol kitűzték az ISIS-zázlóját, illetve több épületet, többek között egy iskolát, egy katolikus templomot és egy börtönt is felgyújtottak.

A beszámolók szerint a hétvégén egy egyetem közelében három nő és egy gyerek holttestét találták meg.

– mondta Jo-ar Herrera regionális katonai szóvivő. Az AFP fotósa azt mondta, hogy további nyolc holtestet fedeztek fel az útmentén, akiket a helyiek azonosítani tudtak. Egyelőre még nem tisztázódott, hogy pontosan hány civil esett áldozatul a fegyveres összecsapások óta.

Fülöp-szigeteki katonák menetelnek az ország déli részén lévő Mindanao-szigeti Marawi városban Forrás: MTI/EPA/Jeoffrey Maitem

A harcok akkor törtek ki, amikor a Fülöp-szigeteki biztonsági erők megpróbálták letartóztatni múlt hét kedden Isnilon Hapilont, az iszlamista csoport vezetőjét, aki korábban hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Hapilon a legkeresettebb terroristák között szerepel az Egyesült Államok listáján, 5 millió dollárt ajánlottak annak, aki segít elkapni.

Az összecsapásokban eddig tizenhárom katona, két rendőr és ötvenegy fegyveres halt meg

a hivatalos beszámolók szerint. A lakosok nagy része elmenekült a városból: az ország fegyveres erői bombázni kezdték a terroristák feltételezett búvóhelyeit. A hadsereg szombaton bejelentette, hogy a muszlimok szent hónapja, a Ramadán alatt fokozni fogják a terroristák feltételezett búvóhelyeinek bombázását. A hadsereg felderítői szerint mintegy ötven dzsihadista rejtőzhetett el Marawiban.

Aki tehette bemenekült a házába Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Veszélyben Dél-Kelet-Ázsia

Elemzők szerint csak idő kérdése, hogy a terrorszervezet Dél-Kelet-Ázsiában is kihírdesse a kalifátus kiépítését – vagyis ahol az iszlám jog, a saría alapján törvénykeznek –, mint ahogy ez már megtörtént Irak, és Szíria területein. Az ISIS előretörését az elmúlt években lehetett érzékelni, amikor több mint 60 csoport tett esküt Abu Bakr al-Bagdadi kalifának, az Iszlám Állam vezetőjének – mondta Rohan Gunaratna, a szingapúri székhelyű Centre for Political Violence and Terrorism Research vezetője.

A múlt héten terroristák támadtak Indonéziában is.

Három rendőr meghalt, tízen pedig megsérültek, amikor két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát

egy buszpályaudvar közelében a fővárosban, Jakartában. A helyi rendőrség szerint a támadás mögött valószínűsíthetően az Iszlám Állam emberei voltak. Ugyanekkor Malajziában hat fegyverest – köztük egy állítólagos ISIS fegyvercsempészt – is elfogtak egy terrorizmusellenes akcióban. Tavaly a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban terroristák egy gránátot robbantottak fel egy bárban.

A jakartai alapítású Institute for Policy Analysis of Conflict szerint

az ISIS „elmélyítette az együttműködését a szélsőséges csoportokkal Délkelet-Ázsiában."

A terrorcselekményekkel szembeni intézkedések továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak, az intézet szerint ez nehezíti a terrorizmus elleni hatékony és regionális fellépést.

Duterte Moszkvából hírdette ki a hadiállapotot

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke és a katonai vezetők is azt mondták, hogy a becslések szerint 260 fegyverese lehet a helyi Maute nevű iszlamista csoportnak. Múlt héten Duterte Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de a rendkívüli események miatt lerövidítette az oroszországi látogatását. A Fülöp-szigeteki vezető közölte az orosz elnökkel, hogy a történtek miatt sürgősen haza kell térnie. Ezért elmaradt találkozója Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel.

Duterte a moszkvai látogatása alatt hatvan napra hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén.

Oroszországtól kért fegyvereket, miután az Obama-adminisztráció leállította a Fülöp-szigetekre tartó szállítmányokat. Az amerikai-fülöp-szigeteki kapcsolatok tavaly romlottak meg, miután a dél-kelet ázsiai országban brutálisan leszámoltak sok kábítószer-fogyasztóval. Az orosz elnök nem beszélt arról, hogy adnának fegyvereket a Fülöp-szigeteknek.

Még semmi sem biztos Forrás: AFP/Anadolu Agency/Kremlin Press Office/Handout

„Nem tervezzük, hogy ez a konfliktus hatvan napnál tovább tart, a biztonsági és fegyveres erők szándéka, hogy véget érjen, hogy az emberek élete visszatérhessen abba a kerékvágásba, amelyben a történtek előtt volt" – mondta Edgard Arevalo, a Fülöp-szigeteki hadsereg szóvivője.

Duterte nem zárta ki, hogy az országa egészére kiterjeszti a statáriumot, ha a dzsihadista fenyegetés tovább terjed, és megjegyezte, hogy gyaníthatóan az ország északi részén, Luzon szigetén is jelen vannak már terroristák.

Az elnök azt is mondta, hogy a statárium katonai ellenőrzési pontok felállítását, meghatalmazás nélküli házkutatásokat, letartóztatásokat jelent.

Állítja, hogy nem tűri el, hogy rendőrök vagy katonák önkényesen visszaéljenek a kivételes közrendészeti helyzettel.