Figyelmeztették a briteket a radikális Salman Abedire?

2017.05.29. 12:46

Salman Abedi radikális nézeteire állítólag a családja és a mecset imámja is felhívta a hatóságok figyelmét. A brit elhárítás most ezt vizsgálja.

A 22 éves Salman Abedit állítólag ismerték a terrorellenes hatóságok, mivel radikális nézetei miatt többek között a családja is jelentette őt. A brit elhárítás nem cáfolta a sajtóértesüléseket, de nem is erősítette meg azokat.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádiónak adott interjúban nem árulta el, hogy az MI5 mennyit tudott a merénylőről. A BBC viszont úgy tudja, a szervezet három bejelentést kapott az elmúlt hetekben a manchesteri születésű Abediről.

Tűzszerészek bombákat hatástalanító robotja érkezik a Manchester Arena közelében, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén pokolgép robbantForrás: MTI/EPA/Nigel Roddis

A The Times úgy tudja, az Abedi által látogatott manchesteri mecsetben rendszeresen megfordultak olyanok is, akik az Iszlám Állam dzsihadistái voltak.

A BBC televízió is sokat foglalkozott Abedi előéletével, a Newsnight című oknyomozó hírprogramjának értesülései szerint apjával együtt 16 évesen harcolt Líbiában az azóta megdöntött Kadhafi-rezsim ellen. Líbiába hetekkel a terrortámadás előtt visszatért.

Salman AbediForrás: AFP/Manchester Police

Abedi apját és 20 éves öccsét a líbiai hatóságok vették őrizetbe, a britek hallgatják majd ki őket.

A manchesteri rendőrség hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában jelenleg tizennégy ember van őrizetben a múlt heti merénylettel összefüggésben; valamennyien férfiak. Korábban őrizetbe vettek egy 16 éves fiút és egy 34 éves nőt is, de őket vádemelés nélkül elengedték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK