Százmilliós csaláson bukott le az új francia szocialista miniszter

Richard Ferrand
Richard Ferrand, general Secretary of the party's La Republique en marche (EMA) gives a press conference on the party's nominations for the upcoming general elections, on May 11, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / POOL / Eric FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Két hete sem alakult meg a magát centristának valló, de többségében baloldali politikusokból álló francia kormány, az első nagy botrány már megtörtént. Richard Ferrand szocialista politikus, területfejlesztési miniszterről megírta a Le canard enchainé nevű, szatirikus-politikai lap, hogy Ferrand még 2011-ben példátlan üzletet ügyeskedett össze barátnőjének.
Vágólapra másolva!

Richard Ferrand már 18 éves korában belépett a francia szocialista pártba. Lassan indult a politikai karrierje,

közel 50 éves volt, amikor az első nagyobb megbízását kapta.

Viszont, utána gyorsan haladt a ranglétrán. 2011-ben Bretagne régióvezetője volt, amellett Brest városában a helyi egészségpénztárt vezette. Kettős funkcióját elég ügyesen kihasználta, az ügyesent persze idézőjelben kell érteni.

Lassan indult Richard Ferrand politikai karrierje Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az egészségpénztár úgy gondolta, hogy egy rekreációs központot kell építeni, és

addig mozgólódott Ferrand, míg barátnője cégének tulajdonává vált a központ.

Amit persze állami pénzen újítottak fel. A bonyolult üzleti trükkökkel megszerzett ingatlan, majd tulajdonjog a barátnő cégéve lett. A Le Parisien egyébként azt is kiderítette, hogy már 2010-ben volt egy olyan szerződés, amit maga Ferrand írt alá a tranzakcióval kapcsolatban. A Le canard enchainé szerint a barátnő cégének a haszna elérheti az 500 ezer eurót, azaz, több mint 150 millió forintot.

Ferrand nem hajlandó lemondani, annak ellenére, hogy a jobbközép LR egyik vezető politikusa, Bernard Alloyer azt mondta, hogy

Ráadásul van egy másik ügye is: fiát parlamenti titkárként dolgoztatta 2015-ben, három hónap alatt közel 7 ezer eurót keresett a fiú. Ez nem törvénytelen, viszont erkölcsileg súlyosan kifogásolható. A francia igazságügyminiszter – bár sokan felszólították – nem hajlandó megszólalni a botránnyal kapcsolatban.

Különösen azért nevetséges ez az ügy, mert Emmanuel Macron (aki maga is bukott szocialista miniszter volt korábban) éppen a múlt héten jelentette be, hogy a politikai életet egy erkölcsjavító törvénycsomaggal akarja javítani.