Merkel: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi politikában

2017.05.30. 15:38

Európának a transzatlanti kapcsolatok megőrzése mellett nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi politikában - mondta Angela Merkel német kancellár a negyedik német-indiai kormánykonzultáció után.  

Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy a transzatlanti kapcsolatoknak az aktuális vitáktól függetlenül kiemelkedő jelentőségük van, de Európának ezzel együtt is olyan szereplőnek kell lennie a nemzetközi porondon, amely beleszól az ügyekbe.

Európának közös külpolitikát kell követnie

Európának közös külpolitikát kell követnie, és az ukrán válság rendezése mellett a líbiai konfliktus rendezésében is részt kell vennie - tette hozzá a kancellár. Kiemelte, hogy egyes kérdésekben nem teljesítünk annyira jól, amennyire kellene, köztük a migrációs politikában, és a gazdaság területén is minden okunk megvan arra, hogy megerősítsük alapjainkat - mondta a kencellár.

Németországnak nem csak az amerikai kapcsolatok fontosak

Németországnak külön is nagyon fontosak az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok, de más országokkal is szorosan együttműködik, köztük Indiával és Kínával, amelynek kormányával szerdán Berlinben ugyancsak közös konzultációt tartanak. Ez a fajta közös munka nem irányul Németország kapcsolathálózatának más tagjai ellen - szögezte le Angela Merkel.

Évi egymilliárd euróval támogatja Indiát

A német-indiai kormánykonzultáción elfogadott megállapodásokról szólva kiemelte, hogy Németország évi egymilliárd euróval támogatja Indiát, a többi között a megújuló energiaforrások kiaknázásában és a mintegy 800 millió fiatal oktatását és szakmai képzését szolgáló programokban.
India ugyan a fejlődés más szakaszában jár, mint Németország, de demokratikus berendezkedésű ország és a nemzetközi viszonyok méltányos, ésszerű alakítására törekszik - mondta Merkel. Így a párizsi nemzetközi klímaegyezmény végrehajtásában is aktívan részt vesz.