Lezárult a NATO-csapattelepítés Litvániában

2017.05.30. 15:57

Kétszáz norvég katona és 60 harci jármű megérkezésével lezárult a NATO több mint 1000 fős nemzetközi kontingensének telepítése Litvániában - közölte kedden Raimundas Karoblis nemzetvédelmi miniszter.

A norvég katonai kontingens kedden csatlakozott NATO-erőkhöz

Karoblis szerint a NATO keleti csapaterősítése keretében érkezett nemzetközi zászlóalj jelképezi az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi elvét, amely szerint ha támadás érné a szervezet valamely tagállamát, azt a többi úgy tekinti, mintha őt is megtámadták volna.

A norvég katonai kontingens kedden csatlakozott a balti államba már korábban megérkezett német, belga és holland NATO-erőkhöz.

A NATO tavaly nyáron határozott arról, hogy csapaterősítést hajt végre Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban mintegy ezer-ezer katonával.Litvánia határos az orosz exklávéként létező Kalinyingrádi területtel, és a kelet-ukrajnai konfliktus példája nyomán aggódik saját biztonságáért. A többi keleti NATO-tagállam szintén fenyegetve érzi magát a jogilag Urajnához tartozó Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta.