Nagykövetségeket célozhatott a kabuli terrortámadás

2017.05.31. 11:59

Afganisztán fővárosának legjobban védett diplomáciai negyedében robbantottak a csúcsforgalom közepén. Az eddigi információk szerint 90-en meghaltak, és több mint 400-an megsérültek. A rendőrség szerint azonban az áldozatok száma még emelkedhet, a biztonsági erők blokád alá helyezték a főváros csomópontjait.

Óriási robbantás történt Afganisztán fővárosának, Kabul szívében, ahol számos kormányzati és diplomáciai épület van. Az eddigi adatok szerint 90 ember meghalt, a sebesültek száma a 400-et is meghaladja, amikor a diplomáciai negyedben egy robbanóanyaggal teli tartálykocsit felrobbantottak – írja az al-Dzsazíra

A negyed dolgozói szerint az elmúlt években ez volt a legnagyobb terrortámadás, amelyet az ország fővárosában elkövettek. 

Kabul legbiztonságosabb negyedében robbantottak. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A robbantást követően az afgán biztonsági erőket kivezényelték az utcákra, a környéket és az utakat lezárták, helikopterek szálltak a város fölé. Az afgán rendőrség szerint a halálos áldozatok száma még emelkedhet, a halottak között feltehetőleg főként afgán civilek vannak, a külföldi képviseletek dolgozói között egyelőre nem találtak áldozatokat. BBC megerősítette, hogy a robbanásban meghalt egyik afgán állampolgárságú dolgozójuk. Mohammed Nazír sofőr négy újságírót szállított a BBC helyi irodájába. Az újságírók megsebesültek, állapotuk azonban nem életveszélyes – közölte BBC World Service igazgatója.

Az al-Dzsazíra szerint jelentős támadást hajtottak végre, mivel az afgán főváros legforgalmasabb és ezért legjobban ellenőrzött negyedében robbantottak. A negyedben található kormányzati épületeket a rendőrség és a nemzeti biztonsági erők védik, továbbá itt található többek között a német, a brit, a kínai, a török, az iráni és a kanadai nagykövetség, a külügyminisztérium, illetve az elnöki palota is. 

Sushma Swaraj, India külügyminisztere Twitter-üzenetében azt írta, hogy az indiai nagykövetség munkatársai biztonságban vannak. 

A kínai nagykövetség is megrongálódott, de a bent tartózkodóknak nem esett baja.

A francia képviselet szerint az országuk nagykövetsége megsérült a robbantásban, de francia áldozatokról nem tudnak. 

Megsebesült a kabuli német nagykövetség több munkatársa is, egy afgán biztonsági őr pedig meghalt - közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Az épület is súlyosan megsérült, hiába védi magas fal. Berlinben összehívták a tárca válságstábját.

A japán külügyminisztérium közölte, hogy a nagykövetségük két japán alkalmazottja könnyebben megsebesült a robbantásban, a követség épülete is kisebb károkat szenvedett.

Több tucat ember meghalt, és több százan megsérültekForrás: AFP/Shah Marai

A BBC megerősítette, hogy a robbanásban meghalt egyik afgán állampolgárságú dolgozójuk. Mohammed Nazír sofőr négy újságírót szállított a BBC helyi irodájába. Az újságírók megsebesültek, állapotuk azonban nem életveszélyes – közölte BBC World Service igazgatója.

A merénylet a csúcsforgalom idején történt, amikor a legtöbben az utakon voltak – írja az Arab News. A robbanásban több mint 50 jármű teljesen kiégett, illetve több autó is roncsolódott. Négy méter mély kráter maradt az úton. Az AP szerint egy kilométeres körzetben betörtek az ablakok. 

A támadást a német nagykövetség megerősített kapuja közelében, egy forgalmas csomópontnál hajtották végre a délelőtti csúcsforgalom idején, azonban más fontos környékbeli létesítmények - így a francia és a török nagykövetség épülete - is megrongálódtak. Najib Danish, a belügyminiszter szóvivője azt mondta, hogy nem tudják mi volt a pontos célpont. „Ebben a pillanatban még nem tudjuk, hogy mi volt a támadás célja” – mondta a szóvivő. A Reuters azt írja a NATO-misszió közleményére hivatkozva, hogy afgán biztonsági erők megakadályozták a tartálykocsit abban, hogy behatoljon a számos külföldi nagykövetségnek, az afgán elnöki hivatalnak és külügyminisztériumnak, valamint az RSM hadiszállásának helyt adó úgynevezett Zöld Zóna belsejébe 

vélhetően nem az eredeti célpontnál történt a robbantás. 

Forrás: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Egy nyugati diplomata forrásra hivatkozva az AFP hírügynökség azt közölte, hogy több mint másfél tonna robbanóanyaggal volt tele a jármű.

Basír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mi volt a merénylet célpontja. Hozzátette, hogy a robbanás, amely száz méteres körzetben erősen megrázkódtatta a környékbeli épületek nyílászáróit, nagyon nagy erejű volt.

Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Egy egészségügyi tisztviselő szerint az áldozatok főként afgán civilek.

Egy férfi, akinek a fejét be kellett kötözni, elmondta, hogy az egész olyan volt, mint egy földrengés. Ő egy bankban sebesült meg, amelynek épületét a robbanás lökéshulláma elérte. 

Egy másik, könnyebben megsebesült férfi azt mondta, hogy hatalmas volt a pusztítás és a kavarodás.
Nem tudtam világosan gondolkodni. Mindenütt hatalmas zűr volt körülöttem– tette hozzá.

A tálibok a múlt hónapban bejelentették, hogy tavaszi offenzívába kezdenek, de az al-Dzsazírának Zabihullah Mujahid, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy a merényletért nem az ő csoportjuk felelős. Azt mondta, hogy a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozatai vannak.

Asraf Gáni afgán államfő élesen elítélte a merényletet. Közleményében azt írta: A terroristák még a ramadán szent hónapjában, a szívjóság, az áldás és az imádság havában sem hagynak fel az ártatlan emberek gyilkolásával".

Ferenc pápa elítélte az aljas támadást, és legőszintébb részvétét tolmácsolta a kegyetlen erőszakcselekmény által érintetteknek.

A merényletet határozottan elítélte Pakisztán is. Az ország külügyminisztériuma arról is beszámolt, hogy a támadásban megrongálódott a pakisztáni diplomaták közelben lévő lakhelye, többen könnyebben megsebesültek.

Elítélte a támadást a Nemzetközi Újságíró Szövetség, az IFJ és afgán tagszervezete is.

 A közelmúltbanl az Iszlám Állam követett el nagyszabású merényleteket Afganisztánban. Ők egyelőre nem szólaltak meg a támadással kapcsolatban.