Elengedik a terrorgyanú miatt elfogott fiatal szíriait Németországban

Vágólapra másolva!
Bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezik az iszlamista merénylet előkészítésének gyanúja miatt Németországban kedden őrizetbe vett fiatal migránst.
Vágólapra másolva!

Bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezik

A potsdami ügyészség szerdai tájékoztatása szerint a nyomozás során nem igazolódott be az állam elleni súlyos bűncselekmény gyanúja, és az sem, hogy a menedékkérő kapcsolatban áll valamely iszlamista terrorszervezettel.

A nyomozást ugyan folytatják, és vizsgálják, hogy a 17 éves szíriai migráns készülhetett-e öngyilkos merényletre, de szabadlábra helyezik, mert eddig nem találtak biztonsági kockázatra utaló jeleket.

Rokonai értesítették a rendőrséget, hogy veszélyes lehet a fiú

A szíriai fiú egy online azonnali üzenetküldő alkalmazással az édesanyjának eljuttatott szöveg miatt került a hatóságok látókörébe. A Libanonban élő asszony értesített Berlinben és Hessen tartományban élő rokonokat, akik végül riasztották a rendőrséget.

A rokonságtól olyan információ is eljutott a hatóságokhoz, hogy a fiú öngyilkos merényletet akar elkövetni Berlinben.

A hatóságok arra gyanakodtak, hogy ezért búcsúzott el anyjától az üzenetben, és ezért írta, hogy csatlakozik a dzsihádhoz, a muszlim hit védelmében indított háborúhoz.

A Brandenburg tartományi rendőrség így nagyszabású akciót indított a felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorú menedékkérőket ellátó egyik tartományi befogadóközpontban, Gerswalde településen elhelyezett fiatal elfogására.

A terrorelhárító egységek bevetésével végrehajtott műveletben 130-an vettek részt, az ügy feltárására alakított nyomozócsoportba pedig 70 rendőrt irányítottak át.

Azonban sajtóértesülések szerint a nyomozásba bevont szakértők kimutatták, hogy a szövegnek több jelentése van, és nem tartalmaz egyértelmű utalást tervezett terrorcselekményre.

Nem találtak semmi gyanúsat a fiatalember mobiltelefonján és táblagépén sem, és kihallgatása, valamint lakótársai kihallgatása révén sem tártak fel veszélyre utaló információkat.

Felülvizsgálnak több tízezer menedékjogi döntést

Németországban felülvizsgálják a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal, a BAMF több tízezer menedékjogi döntését a magát szíriai menekültnek álcázó terrorgyanús német katonatiszt ügyében indult vizsgálaton kimutatott hiányosságok miatt - jelentette be Thomas de Maiziere belügyminiszter szerdán Berlinben.

A miniszter a német sajtóban Franco A. néven szereplő főhadnagy esetéről a szövetségi parlament, a Bundestag belügyi bizottságában tartott meghallgatás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a

katonatiszt ügye különálló, egyedi eset.

Azonban feltártak másfajta, például dokumentációs hiányosságokat, ezért

most előre hozzák a BAMF-nál tervezett általános felülvizsgálatot, amelynek során 80-100 ezer menedékjogi ügyet tekintenek át - mondta Thomas de Maiziere.

A 2015-ben és 2016-ban érkezett menedékkérőkre, e körön belül pedig a tíz legfontosabb származási országra és a 18 és 40 év közötti férfi kérelmezők ügyeire összpontosítanak.

Franco A. esetével kapcsolatban szúrópróbaszerűen átvizsgálták egyaránt ezer olyan afgán és szíriai menekült ügyét is, akiknek pozitívan bírálták el a menedékkérelmét.

A Die Welt című lap szerdai beszámolója szerint az afgánok esetében az ügyek 45 százalékában, a szíriaiak esetében az ügyek 20 százalékában tártak fel eljárási hiányosságokat.

Franco A. kettős életet élt: miközben hivatalosan egy német-francia közös alakulat tagja volt és a franciaországi Illkirchben állomásozott, 2015 decemberében szíriai álnéven regisztráltatta magát menedékkérőként, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott.
A 28 éves férfit az idén áprilisban előzetes letartóztatásba helyezték állam elleni súlyos bűncselekmények előkészítésének gyanújával. A hatóságok szerint a szélsőjobboldali beállítottságú katona merényleteket akart elkövetni politikusok ellen, és a menekültekre akarta terelni a gyanút. Elfogták két feltételezett társát is, egy diákot és egy másik katonát.