Az Egyesült Államok kilép a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből - jelentette be csütörtökön Donald Trump. Az elnök szerint az amerikai munkásoknak nincs szüksége ártalmas megállapodásra, de kész arra, hogy újratárgyalja a feltételeket. Obama szerint Trump ezzel a kilépéssel elutasította a jövőt.

A Fehér Ház Rózsakertjében mondott mintegy félórás beszéde előtt Mike Pence alelnök méltatta Donald Trumpot, s hangsúlyozta, hogy elnökségével "Amerika ismét nagy lesz".

Trump beszédében leszögezte: az Egyesült Államok kivonul a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből, de kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a visszalépés feltételeiről vagy a megállapodás teljes újratárgyalásáról. Az amerikai kormány kísérletet tesz a megállapodás újratárgyalására - hangoztatta az elnök, hozzátéve, hogy a nemzeteknek egyenlően kellene megosztaniuk egymás között a terheket és a felelősséget is.

Donald Trump tárgyalna a visszalépés feltételeirőlForrás: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

 Az elnök hangsúlyozta, hogy a kilépés elhatározásával betartja választási ígéretét, konkrétan azt, hogy az amerikai nép, az amerikai munkások érdekei számára az elsődlegesek.

Trump leszögezte: június elsejétől az Egyesült Államok beszünteti pénzügyi hozzájárulását a klímaegyezményhez, és nem költi tovább az amerikai adófizetők pénzét a párizsi egyezménnyel létrehozott Zöld Klíma Alapra sem.

Nincs szükségük ártalmas megállapodásra

Az elnök hangsúlyozta: álláspontja szerint a megállapodás megkötése előtt elődje, Barack Obama "rosszul tárgyalt és csak elkeseredettségből" írta alá a végső megállapodást, amely így az Egyesült Államokra nézve hátrányos lett, és más országokat juttatott előnyökhöz. Ezzel összefüggésben kiemelte: Kína a megállapodás ellenére is változatlanul a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, és a párizsi egyezmény alapján lehetősége nyílik a károsanyag-kibocsátás növelésére 2030-ig.

Trump szerint az Egyesült Államok így is a világ vezető energiatermelője, nincs hát szüksége az amerikai munkásoknak ártalmas, rossz megállapodásra.

Az amerikai elnöknek elsődleges kötelessége, hogy a saját népét védje - fogalmazott, és leszögezte: az ő feladata az, hogy a Pittsburghben élők, és ne a párizsiak jövőjével foglalkozzon.

Már 12 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátását

Viszonylag részletesen foglalkozott Trump elnök a gazdasági kérdésekkel. Leszögezte, hogy egy felmérés szerint 2040-ig 6,5 millió állás szűnik meg az iparban, amennyiben érvényesítik a párizsi klímaegyezményben foglalt előírásokat. Közölte: különösen nagy károkat szenvedne a szénipar, amely jelenleg az amerikai energiatermelés egyharmadát adja. Nem reálisak szerinte azok a célok, amelyeket a szén-dioxid-kibocsátásra vonatozóan az Obama-adminisztráció meghatározott.

Trump szerint az egyezmény súlyos károkat okozna az amerikai széniparnakForrás: Peabody Energy

Donald Trump leszögezte: az Egyesül Államok máris drámai mértékben, 2006-tól mostanáig 12 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását.

A Fehér Ház is megosztott

Már a bejelentés előtt többen valószínűsítették, hogy Trump betartja kampányígéretét, és tényleg ki fogja léptetni az Egyesült Államokat az egyezményből, amelynek alapján az USA egyebek közt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.

Washington szövetségesei korábban komoly aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államok esetleges kilépése miatt. A megállapodást eddig már 147 ország ratifikálta.

A Fehér Ház munkatársai is megosztottak voltak a kérdésben, és a kilépést több amerikai nagyvállalat is ellenezte.

Trump döntése után Elon Musk jelezte, hogy elhagyja a Fehér ház tanácsadói testületét, miután sikertelenül győzködte az elnököt, hogy ne lépjen ki az egyezményből.

Az elektromos autók gyártásával fogalkozó Tesla cég vezére azt írta a Twitteren, hogy a klímaváltozás a valóság. Az egyezményből való kilépés nem jó sem Amerikának, sem a világnak.

Donald Trump bejelentését több nyugati vezető is bírálta. Elődje Barack Obama azt mondta, hogy Donald Trump elutasítja a jövőt, Angela Merkel csalódottságát szóvivője közvetítette, az ENSZ főtitkára pedig nagy csalódásnak nevezte a döntést.