Kilocsolják a piknikező turistákat Firenze köztereiről

2017.06.01. 18:54

A templomok és más műemlékek körüli gyakori locsolással akarják elvenni Firenzében a turisták kedvét attól, hogy a város legszebb pontjain piknikezzenek, elcsúfítva a városképet és torlódást okozva.

Főleg ebédidőben járnak körbe sűrűn a locsolóautók rendőrök kíséretében a legfrekventáltabb helyeken, hogy egyrészt megtisztítsák azokat a szeméttől, de főleg azért, hogy a belvárost elözönlő turistáknak ne legyen kedvük a templomok előtti lépcsőkön és tereken eszegetni-iszogatni.

Az első "locsolós hadműveletet" szerdán tartották, és Dario Nardella polgármester szerint a tapasztalatok kedvezőek, az első napon nem lehetett "piknikező" turistákat látni a világörökségi listán is szereplő óvárosban. Az egyetlen problémának az bizonyult, hogy a nagy melegben a víz hamar elpárolog, és ezért a tervezettnél gyakrabban kell locsolni.

Nardella azt mondta, nem céljuk megakadályozni a turistákat abban, hogy rövid időre leüljenek és megpihenjenek, csak annak akarják elejét venni, hogy a legszebb közterek "szabadtéri éttermekké váljanak, főleg délidőben".

A polgármester szerint egyelőre kísérletről van szó, és más módszereket (például kordonokat) is kipróbálnak, mielőtt a kemény kéz politikáját folytatnák és megbírságolnák a magatartási kódex megszegőit.

Az intézkedés ellenzői vízpazarlással vádolják a városvezetést, és azt mondják, inkább több ülőalkalmatosságot kellene kihelyezni a látogatóknak.

Más olasz műemlékvárosok is azon tépelődnek, miként korlátozhatnák az egyre nagyobb turistaáradatot.