A fagyos viszony miatt nőhet az embercsempészet kockázata

Vágólapra másolva!
Az embercsempész-hálózatok próbálják újraszervezni szervezeteiket
Vágólapra másolva!

Kuba és az Egyesült Államok képes volt drasztikusan csökkenteni az embercsempészet mértékét, a két ország januári megállapodását követően, de a fagyossá váló viszony miatt elmaradtak a magas szintű tanácskozások, ezek hiányában pedig elveszíthetik ezeket az előnyöket, közölték a havannai belügyminisztérium tisztségviselői. Barack Obama volt amerikai elnök, januárban bejelentette azonnali hatállyal véget vet annak az évtizedek óta érvényben lévő gyakorlatnak, amely szerint az Egyesült Államok partjait elérő kubai illegális migránsok tartózkodási engedélyt kapnak az országban. Mióta azonban Donald Trump elnök hivatalba lépett a közeledés folytatására tett korábbi ígéretek ellenére a magas szintű megbeszéléseket felfüggesztették.

A kubai illetékesek szerint időközben az embercsempész-hálózatok próbálják újraszervezni és megszilárdítani szervezeteiket.

A belügyminisztérium tisztségviselői elmondták, annak dacára, hogy az amerikai és a kubai hatóságok közveten kapcsolatokat tartanak fenn, a magas szinten folytatott egyeztetések nélkülözhetetlenek. A kubai rendőrség alezredese szerint az embercsempészek nem fognak felhagyni tevékenységükkel. Az amerikai parti őrség adatai szerint hét év óta először áprilisban nem vettek őrizetbe kubai menekülteket a tengeren.