A Save the Chidren (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű jótékonysági szervezet szerint legalább 700 millió gyerek él hátrányos helyzetű közösségekben. A betegségek, az alultápláltság, valamint a háborúk miatt gyakorlatilag nincs gyerekkoruk.

A 700 millió gyerek többsége (ami a világ gyerekeinek 25 százaléka) olyan közösségekben él, ahol

nincs megfelelő egészségügy, oktatás és technológia.

Ezek közül a gyerekek közül sokan szegények és diszkriminálják őket, nem lehet rendes gyerekkoruk – mondta Helle Thorning-Schmidt, a Save the Children nemzetközi vezetője.

A legnehezebb helyzetben Nyugat- és Közép-Afrikában vannak a gyerekek. A Save the Children a „Gyerekkor vége" nevű listáján 172 országot rangsorolt, Afrika adja a lista utolsó 10 országát. A legjobb országok közé tartozik, vagyis a lista elején van Norvégia, Szlovénia és Finnország, Németország a tizedik.

Forrás: © UNICEF/UN028423/Esiebo/© Notice: UNICEF photographs are copyrighted and may not be reproduced in any medium without written permission from authorized/© Unicef/Un028423/Esiebo

A szervezet szerint sokan szenvednek a diszkriminációtól, mert lányok, menekültek, vagy etnikai vagy vallási kisebbséghez tartoznak. Arra sürgetik a jelentésükben levő országokat, hogy mielőbb tegyenek valamit a megkülönböztetés ellen, és gyűjtsenek adatokat a gyerekek helyzetéről - írja a Deutsche Welle.

Soumya Chattopadhyay, a Tengerentúli Fejlesztési Intézet (Overseas Development Institute) vezető kutatója szerint több adatra van szükség a népesség különösen sebezhető szegmenseiről.

A Save the Children azt mondta, a szexuális erőszak és az emberkereskedelem is tényezők lettek volna a lista megalkotásakor, ha lett volna erre vonatkozóan elég adatuk.

A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals), amelynek célja, hogy 2030-ra véget vessenek az extrém szegénységnek és az egyenlőtlenségnek, azt tűzte ki célul, hogy elsőként azokon kell segíteni, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

Thorning-Scmidt szerint esély sincs ezeknek a céloknak az elérésére,

amíg a gyerekkorhoz való alapvető jog nem védett.

A Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Nigériában (azokban az országokban, ahol katonai erőszak és tömeges áttelepítések vannak)

10-ből legalább 1 gyerek meghal, még mielőtt betöltené az ötéves kort.

Finnországban 500-ból 1 gyerek hal meg ötéves kora előtt.

A magas halálozást főleg a betegségek, az alultápláltság, a szegényes egészségügyi ellátás, valamint a bombák és golyók okozzák.