Fekete maszkos, fekete inges fegyveresek törtek a vendégekre Manila egyik szórakoztató központjában. A szemtanúk robbanásokról is beszámoltak. Egyelőre több sérültről tudni. A Fülöp-szigeteki rendőrfőnök szerint nem terrortámadás történt.

Fegyveresek törtek a vendégekre a Resorts World Manila nevet viselő szórakoztató központban, amely a turisták kedvenc célpontja.

A BBC beszámolója szerint a szállodákból, kaszinókból, éttermekből, bárokból álló központ egyik épületének második emeletén lövöldöztek a támadók, akik a szemtanúk szerint fekete maszkban, fekete ingben voltak.

Az egyik kaszinó alkalmazottja az ABS-CBN Newsnak azt mondta, hogy a játékterembe is betörtek a fegyveresek, gyúlékony anyaggal locsolták le és felgyújtották az asztalokat. 

A Resorts World Manila üdülőközpont közösségi oldalán közölte: zárlat alatt áll és a helyi tűzoltóság kiérkezett a helyszínre, mivel lángokban áll az épület második emelete.

Fegyveres rablás lehetett

A Fülöp-szigeteki rendőrfőnök szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a lövöldözésnek köze lenne a terrorizmushoz, az

vélhetőleg egy fegyveres rablás lehetett. Ronald dela Rosa szerint a rendőrség uralja a helyzetet. A rendőrfőnök ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet propagandacélokból reklámozza majd magát az incidens elkövetőjeként.

Ronald dela Rosa a DZMM rádióadónak elmondta: egy fegyveres hatolt be az üdülőközpont kaszinójának területére, ahol felgyújtott néhány asztalt. A lövéseket a levegőbe adta le, azokkal nem célzott a teremben tartózkodó emberekre - tette hozzá.

"Nem állíthatjuk azt, hogy terrorcselekmény történt volna... senkit sem sebesített meg. Ha pedig terrorista vagy, terrort követsz el" - mondta a rendőrfőnök.

Hadiállapotot hirdetett az elnök

A Fülöp-szigetek déli részén lévő Marawiban immár egy hete tartanak az összecsapások a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között. Előbbiek a múlt héten elfoglalták a 200 ezer lakosú Marawi egyes városrészeit, és bár a hadsereg visszaszorította őket, a település területének mintegy tizedét még mindig uralják, ráadásul túszaik is vannak.

A jelenlegi konfliktus miatt Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án hatvan napra hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén.