Medvét gázolt a vonat egy székelyföldi állomáson

2017.06.01. 15:16

Medvét ütött el a vonat csütörtök hajnalban a székelyföldi Sepsibodok vasútállomásán. A balesetnek egy 8-9 éves, mintegy kétszáz kilós hím medve esett áldozatul. Az elgázolt állat tetemét pár percig még a helyszínen őrizte egy másik nagy méretű medve, mely csak a helyszínre érkező rendőrök és helybéliek zajkeltésére hagyta el az állomást.

Fodor István, a település polgármestere az MTI-nek elmondta: a baleset nem sokkal éjfél után történt. Az elhaladó tehervonat mozdonyvezetője jelezte a medvegázolást a szolgálatban lévő vasutasnak, aki aztán riasztotta a hatóságokat és hívta a polgármestert is.

Fodor István elmondta: a balesetnek egy 8-9 éves, mintegy kétszáz kilós hím medve esett áldozatul. Az elgázolt medve tetemét pár percig még a helyszínen őrizte egy másik nagy méretű medve, mely csak a helyszínre érkező rendőrök és helybéliek zajkeltésére hagyta el az állomást.

A polgármester - aki maga is vadászik - hozzátette: a medvék párzási időszaka zajlik és az elpusztult hím párja lehetett a másik medve, amelyik percekig az állomás ajtajában állt és megakadályozta a vasutas visszatérését az épületbe.

A polgármester beszámolója szerint „a vasutas úgy megijedt, hogy majdnem infarktust kapott". Aztán a medve a sok kiabálásra az állomás mögötti füves részre húzódott, majd a kerítésen átmászva az országút felé távozott. A szerencsén múlott, hogy nem támadt a vasutasra - mesélte a polgármester.

Fodor István az MTI-nek elmondta: múlt héten a szomszédos Oltszemen ütött el egy medvebocsot a vonat. A polgármester hozzátette: a hasonló esetek nem ritkák olyan helyeken, ahol a vasúti pálya az erdő mellett halad és a fák közül kilépő állat nem veszi észre a vonat közeledtét. Hozzátette: a sepsibodoki vasútállomás azonban kilométerekre van az erdőtől.

A polgármester aggályosnak tartotta a medvék túlszaporodását, és azt is, hogy az állatokat törvény védi, egyetlen medve eszmei értéke 40 ezer euró (12,4 millió forint), az emberélet azonban nincs „beárazva".