Jótékonykodnak vagyonuk nagyobb részéből a leggazdagabb szlovénok

Vágólapra másolva!
Szlovénia leggazdagabb embere, Samo Login és felesége, Iza Login csatlakozott a The Giving Pledge globális jótékonysági kampányhoz, amelynek résztvevői vállalják, hogy közhasznú célokra ajánlják fel vagyonuk nagyobbik részét.
Vágólapra másolva!

Az informatikából meggazdagodott Login-házaspár tavaly már

harmadik éve vezette a legtehetősebb szlovénok százas listáját,

amelyet a Manager magazin állít össze. Az üzleti kiadvány tavaly 700 millió euróra becsülte a pár vagyonát, okostelefonos alkalmazásokat fejlesztő Outfit7 cégüket azonban idén januárban kereken egymilliárd dollárért (csaknem 300 milliárd forint) vették meg ázsiai befektetők.

Az Outfit7 főleg a Talkig Tom nevű, világszerte népszerű alkalmazásról ismert,

amelyben egy beszélő macska vinnyogó hangon mond vissza mindent, ami a mobil mikrofonja előtt elhangzik. A beszélő macskás applikációkat világszerte 5,6 milliárd példányban töltötték le.

A The Giving Pledge kampányt 2010-ben indították olyan ismert amerikai filantróp milliárdosok, mint Warren Buffett vagy Bill és Melinda Gates.

A kampányhoz eddig 21 országból 168-an csatlakoztak,

a legutóbbi körben 14 magánszemély, illetve házaspár, köztük Samo és Iza Login a gyerekeivel, Stelios Haji-Ioannou, az EasyJet fapados légitársaság alapítója és Kjell Inge Rokke norvég olajmágnás.

A szlovén házaspár a csatlakozáskor azt vállalta, hogy

az Outfit7 nevű informatikai cég eladásából származó minden bevételt nonprofit környezetvédelmi célokra fordítanak

Login5 nevű liechtensteini alapítványukon keresztül: "Nemcsak a vagyonunk zömét ajánljuk fel közérdekű célokra, hanem immár elég szerencsések vagyunk ahhoz, hogy időnket is e projekteknek szenteljük".