Németországban terrorveszély miatt megszakítottak egy rockfesztivált

2017.06.02. 22:07

Terrorfenyegetés miatt megszakították péntek este a németországi Rock am Ring szabadtéri fesztivált. A rendőrség azt mondta, hogy konkrét értesüléseket kaptak, és nem lehetett kizárni, hogy terrorveszély fenyegeti a rendezvényt. A szervezők reményei szerint szombaton folytatódhat a fesztivál.

Az ország nyugati részén, Bonn térségében fekvő Nürburgring autóverseny-pályán pénteken kezdődött zenei fesztivál szervezőinek közleménye szerint a rendőrség elővigyázatosságból rendelte el a rendezvény megszakítását, és átkutatja a helyszínt. 

Arra kérték a látogatókat, hogy "kontrolláltan és nyugodtan" hagyják el a területet. A péntek este fő fellépője a német Rammstein zenekar lett volna, de az összes koncertet lemondták a szervezők.

A Rock am Ring zenei fesztivál nézői távoznak a nürburgi Nürburgring versenypályáról, miután a rendőrség terrorfenyegetettség miatt elrendelte a pálya kiürítésétForrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Helyszíni beszámolók szerint a mintegy 90 ezer fesztiválozó nagyobb fennakadás nélkül, rendezetten levonult a versenypályáról. 

A legtöbben a szállásukra, a közeli sátortáborokba mentek. A szervezők reményei szerint szombaton folytathatják a fesztivált, amely vasárnapig tart.

Konkrét értesülést kaptak

Az illetékes koblenzi rendőrkapitányság közölte, hogy a kiürítést "konkrét értesülések" miatt rendelték el, amelyek alapján 

nem lehetett kizárni, hogy terrorveszély fenyegeti a rendezvényt. A Rock am Ringet a vezető európai szabadtéri könnyűzenei fesztiválok között tartják számon. A szervezőknek az előző két évben sem volt szerencséjük; a fesztivált a Köln térségben fekvő Mendig település melletti repülőtéren rendezték meg, és a sík vidékre lecsapó viharok, illetve villámcsapások következtében 2015-ben több mint harminc, 2016-ban pedig negyvennél is több ember megsérült.

Az idén azért választották az Eifel-hegységben fekvő Nürburgringet, mert ott a környező hegyek és magas épületek miatt kisebb a veszélye annak, hogy villámcsapás éri az embert.