Továbbra is zajlanak a tisztogatások Törökországban a tavalyi puccskísérlettel összefüggésben, az állami retorziók egyre magasabb szintekre érnek fel. Legfrissebben a török miniszterelnök egyik főtanácsadóját és feleségét tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát segítették.

Letartóztatták Binali Yildirim török miniszterelnök egyik főtanácsadóját szombaton azzal a gyanúval, hogy a tavalyi puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok mozgalmához tartozik - jelentette a török média. Az Anadolu hírügynökség azt írta, hogy az egyébként amerikai száműzetésben élő vallási vezetővel való összejátszás miatt Birol Erdem főtanácsadót és feleségét Ankarában kapcsolták le a hatóságok a fővárosi ügyész utasításra.

Erdem 2011 és 2014 között igazságügyi miniszterhelyettes volt, így ő az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, akit a tavaly július 15-i hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben vád alá helyezhetnek.

A Sabah című kormányközeli lap úgy tudja, a főtanácsadót azzal gyanúsítják, hogy támogatta Gülenhez közel álló bírók előmenetelét. A Hürriyet című lap pedig úgy értesült, hogy az igazságszolgáltatás már tavaly tanúként hallgatta ki Erdemet a Gülen támogatói elleni nyomozás során.

Binali Yildirim miniszterelnök (b) körei is gyanúsak Recep Tayyip Erdogan török államfőnekForrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A sikertelen puccs óta közel 50 ezer embert tartóztattak le, és több mint 100 ezret bocsátottak el vagy függesztettek fel a munkavégzés alól Törökországban. Főleg a rendvédelmi erők tagjait, a pedagógusokat és bírókat érintik az állami retorziók.