Bretagne-ban nézett szét az új francia elnök, a tavaly megbukott szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron. A centristának nevezett mozgalmával a választást megnyerte, és azóta is sokszor beszélt arról, hogy mennyire egyetért Angela Merkel migránspolitikájával. És általában baloldali, liberális gondolatokat fogalmaz meg. Bretagne-i útján kiderült, hogy nem feltétlenül gondol mindent komolyan.

Morbihannál hajózott éppen Macron, és egy őrhajó kapitányával osztotta meg a gondolatait. A CROSS nevű egység kapitányával beszélgetett, az ő feladatuk egyrészt a bajbajutottak kimentése, másrészt a partszakasz felügyelete is. Észrevett egy hajót, majd azzal kezdett viccelődni, hogy az kwassa-kwassa-e vagy sem, majd szóba hozta viccelődve, hogy azokkal szoktak a Comore-szigeteknél menekülni a migránsok (a Comore-szigetek Kelet-Afrikában van), és hogy mennyire tekinthetőek azok halászhajónak, vagy sem. Nemcsak a hajó kapitánya, de a közelben levő külügyminisztere is érezte, hogy ízléstelen viccelődni voltaképpen a comore-i vízbe fulladt migránsokkal, mert hogy az elmúlt években összesen 12 ezer comore-i halt meg így. A francia közgondolkodásban fontos és érzékeny helyet foglal el a comore-iak sorsa. 

Az egyik (egyébként zöldpárti) volt miniszter azt mondta: ha Nicolas Sarkozy mondott volna ilyen gusztustalanságot elnöksége idején, az internet már régen felrobbant volna, és Sarkozy lemondását követelik.  Így, hogy a médiakedvenc Macron mondott egy ostoba viccet, sokkal kevesebb újság foglalkozik az üggyel.

Emmanuel MacronForrás: AFP/Eric Feferberg

Mindenesetre azért volt akkora a botrány, hogy a köztársasági elnöki hivatal gyorsan bocsánatot kért, és elismerte, hogy nem volt szerencsés a viccelődés.

Macront egyébként a média jobban szereti, mint az emberek. A Figaro legutolsó felmérése szerint (pontosabban a hétvégi képes magazin készítette a mérést) tíz évvel ezelőtt, hasonló időszakban, a francia emberek sokkal jobban bíztak abban, hogy az aktuális problémáikat Nicolas Sarkozy akkori elnök megoldja, mint most Emmanuel Macron.