Migránsokkal üzletelő embercsempész-hálózatot számoltak fel

immigration migration weather Horizontal
Tűz körül melegednek illegális bevándorlók egy elhagyott belgrádi raktárépület előtt 2017. január 11-én. A lepusztult csarnokban és a szerb főváros parkjaiban több száz, az Európai Unió nyugati államaiba igyekvő migráns húzza meg magát, miközben a levegő hőmérséklete napközben sem éri el a nulla fokot. According to the latest figures, around 7000 migrants are stranded in Serbia. / AFP PHOTO / OLIVER BUNIC
Vágólapra másolva!
Görögországból Európa más országaiba menekülteket és bevándorlókat szállító embercsempész-hálózatot számoltak fel, tizenkét külföldit őrizetbe vettek - jelentette be szombaton a görög rendőrség.
Vágólapra másolva!
Tűz körül melegednek illegális bevándorlók egy elhagyott belgrádi raktárépület előtt 2017. január 11-én. Forrás: AFP/Oliver Bunic

számolt be a részletekről az Athénban kiadott közlemény. 2015-ben migránsok százezrei haladtak át ezen az útvonalon Európa felé az európai határok 2016. márciusi lezárása előtt.A fejenként beszedett pénzt a csempészek a célországok függvényében szabták ki: a legnépszerűbb nyugat-európai országokért, Svájcért, Franciaországért, Németországért, Spanyolországért és Svédországért 4000 és 6000 euró közötti összeget kértek személyenként, Nagy-Britanniáért pedig 6000 és 10 ezer euró közötti "viteldíjat" fizettetek. Kanadába is lehetett utazni 16 ezer euróért (1 euró= 308,26 forint).
A görög rendőrség közleménye szrint az átutazáshoz az athéni nemzetközi repülőtéren, a krétai Iráklio, illetve Leszbosz szigetének repülőterén a csempészek hamis személyi okmányokkal is ellátták a migránsokat.

Az uniós határok lezárása óta mintegy 60 ezer bevándorló és menekült rekedt Görögországban.