Pinochet diktátor több mint száz titkosrendőre került rács mögé

GENERAL HANDSHAKE UNIFORM CROWD DICTATOR Chile
The Chilean president and commander in chief of the military junta, General Augusto Pinochet, shakes hands with supporters in Santiago in May 1975.
Vágólapra másolva!
Egy chilei bíró Augusto Pinochet diktátor egykori titkosrendőrségének 106 tagját ítélte 3-tól 20 évig terjedő börtönbüntetésre ellenzékiek elrablása miatt. Az 1973-1990 közötti diktatúra jogsértései kapcsán ez a legnagyobb méretű tömeges bírósági ítélet.
Vágólapra másolva!

A illetékes bíró bűnösnek találta a DINA titkosszolgálat tagjait 16 baloldali ellenzéki elrablásában és megölésében.

Az úgynevezett "Colombo hadművelet" 1974 és 1975 között zajlott. A szocialista párt tagjait és más ellenzékieket a DINA ügynökei letartóztatták majd kínzóközpontokba szállították, ahonnan nem kerültek ki élve.

A hatóságok akkor eltűnésüket azzal magyarázták, hogy elmenekültek az országból. Később megváltoztatták a történetet, és az ellenzékiek halálát testvérharcnak állították be.

Augusto Pinochet 1975 májusában Forrás: Origo

A Salvador Allende demokratikusan megválasztott szocialista kormányát 1973-ban megdöntő Augusto Pinochet uralma alatt mintegy háromezer ember halt meg vagy tűnt el Chilében, és 38 ezren - köztük a jelenlegi államfő, Michelle Bachelet - estek kínzás áldozatává vagy vonultak száműzetésbe.

A bűncselekmények elkövetetőinek felelősségre vonása Pinochet bukása óta folyik, az események feltárása nyomán a bíróságok egyre súlyosabb börtönbüntetéseket szabnak ki.

A chilei állam az áldozatoknak mintegy 5 milliárd peso (210 millió forint) kártérítés kifizetését rendelte el.