Pinochet diktátor több mint száz titkosrendőre került rács mögé

2017.06.03. 15:45

Egy chilei bíró Augusto Pinochet diktátor egykori titkosrendőrségének 106 tagját ítélte 3-tól 20 évig terjedő börtönbüntetésre ellenzékiek elrablása miatt. Az 1973-1990 közötti diktatúra jogsértései kapcsán ez a legnagyobb méretű tömeges bírósági ítélet.

A illetékes bíró bűnösnek találta a DINA titkosszolgálat tagjait 16 baloldali ellenzéki elrablásában és megölésében. Az úgynevezett "Colombo hadművelet" 1974 és 1975 között zajlott. A szocialista párt tagjait és más ellenzékieket a DINA ügynökei letartóztatták majd kínzóközpontokba szállították, ahonnan nem kerültek ki élve. A hatóságok akkor eltűnésüket azzal magyarázták, hogy elmenekültek az országból. Később megváltoztatták a történetet, és az ellenzékiek halálát testvérharcnak állították be.

Augusto Pinochet 1975 májusábanForrás: Origo

A Salvador Allende demokratikusan megválasztott szocialista kormányát 1973-ban megdöntő Augusto Pinochet uralma alatt mintegy háromezer ember halt meg vagy tűnt el Chilében, és 38 ezren - köztük a jelenlegi államfő, Michelle Bachelet - estek kínzás áldozatává vagy vonultak száműzetésbe.

A bűncselekmények elkövetetőinek felelősségre vonása Pinochet bukása óta folyik, az események feltárása nyomán a bíróságok egyre súlyosabb börtönbüntetéseket szabnak ki. A chilei állam az áldozatoknak mintegy 5 milliárd peso (210 millió forint) kártérítés kifizetését rendelte el.