Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök a Visegrádi Négyek(V4) lezáruló lengyel elnöki időszakát értékelve úgy fofgalmazott: a visegrádi együttműködésnek, a nemzeti parlamentek közötti intenzív kapcsolatoknak köszönhetően erőteljesebbé vált térségünk hangja Európában. 

Stanislaw Karczewski az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak nyilatkozva a visegrádi csoportban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) júniusban lezáruló lengyel soros elnökség idején folytatott parlamentközi együttműködés eredményeit foglalta össze.

A júliusban kezdődő magyar elnökségre utalva úgy értékelte: Varsó jó kézbe adja tovább a stafétabotot.Hozzátette:Tudatában vagyunk annak, hogy a visegrádi együttműködésben mennyire elkötelezett és érdekelt Kövér László házelnök Karczewski elnök a lengyel-magyar parlamenti együttműködés kapcsán elmondta, hogy az példásan alakul. Hansúlyozta, ez azért is fontos, hogy Európában és az Európai Unióban egységes, erőteljes hangon tudjunk beszélni.A V4-et a jószomszédi együttműködés, a kormányközi véleménycsere nagyon fontos fórumának nevezte. Kitért a közös biztonságra is, amely a regionális szinten folytatott párbeszéd révén is erősödik.
A parlamentek közötti együttműködésről szólva kiemelte: a nemzeti parlamentek óriási és növekvő szerepét a nemzetközi színtéren. Fontosnak nevezte a képviselők általános választásokon szerzett erős mandátumát, ami felhatalmazást jelent, hogy döntéseket hozzanak a nemzet nevében, így a nemzeti parlamenteknek egyre nagyobb hozzászólási lehetőségük kell, hogy legyen az egységes Európában.Úgy vélte: a V4 egyre jobban alakuló együttműködéséhez éppen az járul hozzá, hogy nagy hangsúlyt kap a parlamentek közötti együttműködés. Ez olyan terület, amely nem oldja meg ugyan a politikai problémákat, de jó légkört teremt a megoldáshoz - fejtette ki a lengyel sznátus elnöke, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint ez a tendencia folytatódni fog a magyar elnökség alatt.

A politikus kitért a májusban Varsóban rendezett parlamenti csúcstalálkozóra, melyen a V4 országai mellett más közép- és kelet-európai államok ( az uniós tagállamok és az EU-integrációra törekvő országok, összesen 24 állam) parlamenti vezetői vettek részt. Emlékeztetett arra, hogy az idei csúcsot a lengyel parlamentben második alkalommal tartották meg a szejm és a szenátus elnökeinek szervezésében. Úgy értékelte: a találkozón elhangzott felszólalások, valamint a csúcs keretében folytatott kétoldalú egyeztetések bizonyították, hogy a Közép- és Kelet-Európa problémái nemcsak a csúcson résztvevő államok számára, hanem az egész kontinens szempontjából is fontosak.
Megerősítette, hogy ezentúl évente szerveznek hasonló csúcstalálkozót, amely remény szerint nem csupán elmélyíti az országok közötti együttműködést, de a kétoldalú kapcsolatokon túlmutató fontos infrastrukturális beruházásokat is elősegíti.
Arra a felvetésre reagálva, hogy egyesek mind a visegrádi országokban, mind az EU-ban úgy tekinthetnek e fórumra, mint a meglévő együttműködési formátumok riválisára, a lengyel szenátusi elnök kijelentette, hogy nem osztja ezt a véleményt. Majd hozzáfűzte: Sokszor hangsúlyoztuk, hogy az együttműködés olyan bővítéséről van szó, melynek célja a V4 és az EU megerősítéseStanislaw Karczewski kérdés kapcsán azt is kifejtette:
A csúcstalálkozó keretében azokkal az országokkal találkozunk, amelyek integrációra törekednek az EU-hoz és a NATO-hoz egyaránt. Párbeszédet akarunk folytatni velük, tapasztalatokat cserélni, hogy ne érezzék magukat elszigetelve, lássák, hogy megnyitjuk az EU ajtaját. Ez a formátum megerősíti a visegrádi négyeket, és valójában az EU előtt álló problémák megoldásához is hozzájárul.