Még nem hoztak egyértelmű döntés a német haderő 260 fős csapatának kivonásáról a dél-törökországi incirliki légi bázisról. De mivel Törökország nem engedi, hogy német politikusok látogassanak el a támaszpontra, ezért valószínűleg vissza kell hívnia a német katonákat.

A német Sigmur Gabriel, és török Mevlüt Cavusoglu, külügyminiszter Ankarában tartott sajtótájékoztatót, amin a  törökországi incirliki légi bázison állomásozó német katonák látogatásáról beszéltek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter elmondta, hogy a Budesweh Incirlikben állomásozó katonáit nem látogathatják meg a német politikusok. Ugyanakkor megjegyezte, hogy azokat a német katonákat meglátgathatják, akik a törökországi Konyában található NATO-támaszponton vannak.Ennek fényében Sigmar Gabriel, a német külügyminiszter elmondta: a német parlamentnek nem marad egyéb lehetősége, mint még egyszer megvitatni a csapat áthelyezésének ügyét, majd ismét konzultálni a török féllel. Szeretnénk békésen megoldani ezt a kérdést, nincs szükség további feszültségkeltésre.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thorsten Weber

A sajtótájékoztatón arra is kitért a török miniszter, hogy a német kormány olyan török menekülteknek nyújtott biztonságot, akik a török puccskísérletért felelős Fethullah Gülen hívei. Németországnak ki kell adnia Törökországnak azokat, akiket a puccskísérletben való részvétellel gyanúsítanak. Eddig mintegy 400-450 gülenista nyújtott be menedékkérelmet Berlinhez – mondta Cavusoglu.

A német külügyminiszter szerint az ezzel kapcsolatos átvilágítások hosszasan elnyúlhatnak és konkrét bizonyítékokra van szükség a gyanúsítottak ellen. Majd azt egy független bíróság elé tárni.