Négy ország megszakította a kapcsolatot Katarral

Vágólapra másolva!
Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek megszakította hétfőn diplomáciai kapcsolatait Katarral.
Vágólapra másolva!

Bahrein a többi között azzal vádolja Katart, hogy a terrorizmust támogatja és beavatkozik a belügyeibe. Bahrein szerint a katari sajtó uszítást végez, az állam pedig Iránhoz köthető fegyveres terrorcsoportokat segít és pénzel, hogy felforgató akciókat hajtsanak végre, és káoszba taszítsák Bahreint.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint

és ennyi idő áll rendelkezésre a katari diplomatáknak is Bahrein elhagyására.

Az állami hírügynökség rövid közleménye szerint Bahrein a légi és a tengeri összeköttetést is megszakítja Katarral, állampolgárait pedig felszólította, hogy 14 napon belül hagyják el a szomszédos államot.

Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat, valamint a földi, a légi és a tengeri összeköttetést Katarral. A szaúdi állami hírügynökség hozzátette: a szélsőségesség és a terrorizmus veszélyétől akarják megóvni a királyságot.

Rijád arra sürgette a „baráti” országokat, hogy cselekedjenek hasonlóképpen. Bejelentette azt is, hogy kivonják a katari erőket a jemeni polgárháborúban harcoló szaúdi vezetésű katonai koalícióból.

A másik két ország közül Egyiptom azzal indokolta a diplomáciai kapcsolatok megszakítására vonatkozó döntését, hogy

Katar terrorszervezeteket támogat,

köztük az Egyiptomban betiltott Muzulmán Testvériség mozgalmat. A külügyi tárca közleménye szerint nemzetbiztonsági érdekekből lezárják az észak-afrikai ország légterét és kikötőit a katari áru- és utasforgalom előtt.

Az Egyesült Arab Emírségek pedig azt vetette Katar szemére, hogy aláássa a térség biztonságát. A WAM helyi hírügynökség szerint a katari diplomatáknak 48 órát adtak az Egyesült Arab Emírségek elhagyására, mivel – az indoklás szerint – „terrorista, szélsőséges és felekezeti szervezeteket támogatnak, pénzelnek”.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter arra szólította el a Perzsa-(Arab-)öböl menti térség országait,

Az ausztráliai Sydneyben tartózkodó politikus hangsúlyozta, a feleket arra bátorítja, tárgyalóasztal mellett vitassák meg nézeteltéréseiket.

A washingtoni diplomácia vezetője egyben felajánlotta, kész közvetíteni a felek között. Mint mondta, fontos hogy egységes maradjon az Öböl menti Együttműködési Tanács. Hozzátette, véleménye szerint a kialakult konfliktus nem befolyásolja jelentősen a térségbeli, valamint az egész világon megvalósuló terrorizmus elleni küzdelmet.

Katar egyelőre nem reagált a négy állam bejelentésére.

Katar és a Perzsa-(Arab-)öböl menti többi állam közötti vita a katari állami hírügynökség elleni állítólagos kibertámadást követően mérgesedett el.

Doha ugyanis azt állította május végén, hogy hackerek vették át az irányítást hírügynöksége felett, és a katari emírnek tulajdonított hamis híreket közöltek Iránról és Izraelről. A környező államok haragosan reagáltak, blokkolva a katari székhelyű médiát, a többi között a dohai al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió műsorát is.