Lövöldözés a párizsi Notre Dame-nál

Notre Dame, terror, Párizs
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt Párizsban a Notre Dame székesegyház előtt. A hírek szerint egy terrorista kalapáccsal támadt rá a rendőrökre, akik tüzet nyitottak rá. Az első jelentések szerint a támadó nem halt meg, egy rendőr is megsebesült.
Vágólapra másolva!

Rendőröket riasztottak a párizsi Notre Dame katedrálishoz - írja a BBC. A gyorshír szerint a népszerű turista helyszínnél egy terrorista kalapáccsal támadt rá az ott járőröző rendőrökre, akik végül meglőtték a férfit. A téren pánik tört ki, a Sky azt írja, hogy egy rendőr megsebesült, a Guardian a BFM TV-re hivatkozva arról tudósított, hogy két rendőrre támadtak rá.

Terrortámadás volt

A Le Figaro szerint a támadó azt hörögte, amíg még tudott beszelni, hogy az Iszlám Állam katonája.

A Le Figaro értesülései szerint a férfi algériai származású és Vald'ose-ban él. A BFM hírtelevízió szerint egy 40 év körüli diák.

Gérard Collomb belügyminiszter a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján ugyanis azt mondta, hogy egy algériai diák személyi papírjai voltak nála, amelyek hitelességét még ellenőrizniük kell a hatóságoknak.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, s nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban.

A Farid keresztnevű 40 éves, pszichológiai gondokkal küzdő férfi a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban.

A francia belügyminiszter azt is közölte, hogy a merénylő a támadás alatt azt kiabálta:

Közben a BBC arról számolt be, hogy a férfi a Notre Dame melletti rendőrőrsnél hajtotta végre az akciót. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, kórházba szállították - közölte a francia rendőrség a Twitteren.

Az MTI szerint a támadó a lábán sérült meg, egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul a földön. Szemtanúk szerint a rendőrök ekkor megközelítették a férfit, aki halottnak tűnt, mindenhol vér volt körülötte.

A merénylőt, akinél két konyhakés is volt, a mentők kórházba vitték. Állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok, de annyit jeleztek, hogy a megtámadott rendőr könnyebben sérült meg.

- közölte a Twitteren a rendőrség.

Párizs, 2017. június 6. Rendőrök a párizsi Notre Dame székesegyház előtt, miután a helyszínen lelőttek egy kalapáccsal fenyegetőző férfit Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A The Sun cikke szerint többen elbarikádozták magukat a székesegyházon belül.

A Le Figaro újságírója szerint a Notre Dame-ba 900 ember menekült be, a terrorellenes erők már a helyszínen vannak. A Le Figaro arról cikkez, hogy a Notre Dame-ban lévő tömeget a rendőrség felszólította, hogy üljenek a földre. A rendőri erők átvizsgálják az embereket, hogy kizárhassák, nincs az emberek között más támadó, egy órával a támadás után egyesével kezdték kiengedni őket.

A The Sun szemtanúkat idéz, akik robbanásokról is beszámoltak, egyikük azt állította, hogy több elkövető volt és csak az egyiküket lőtték meg. A Sky viszont Sam Kiley újságíróra hivatkozva azt közölte, hogy

A Guardian szerint mostanra a rendőrség is megerősítette, hogy egyetlen támadóról van szó.

Az Express és a Guardian is ír arról, hogy robbanásszerű hangok is hallhatók voltak a téren. A Guardian a FranceInfo riporterét idézi, aki megerősítette a robbanásról szóló híreket.

Hivatalosan azonban ezt nem erősítette meg senki.

A francia rendőrség mindenkit felszólított, hogy maradjanak távol a helyszíntől, a körzetet lezárták, illetve elővigyázatosságból a Saint-Michel metrómegállónál felfüggesztették a közlekedést. A Notre Dame katedrálist évente csaknem 14 millióan látogatják, Francaország legismertebb látványossága.

Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben 2015 novembere óta, amikor 130 embert öltek meg egy szórakozóhelyen terroristák. Az elmúlt két évben több mint 230 embert gyilkoltak meg terrortámadásban az országban.

Vége van?

A Sky a francia antiterrorista irodára hivatkozva azt írta, hogy a rendőri művelet

körülbelül egy órán át tartott a Notre Dame előtt, de mostanra véget ért.

Vizsgálják az incidens körülményeit, a hatóságok továbbra is biztosítják a helyszínt, a történéseket kontroll alatt tartják.

A kezdeti pánikot követően a téren és a katedrálisban helyszíni beszámolok szerint jelenleg teljes a nyugalom.

A biztonsági kordont este 7 óra után feloldotta a rendőrség, a gépkocsi forgalom újraindult a Szajna-parton.