Vallási szertartás alatt közel 100 lányt csonkíthattak meg az USA-ban

2017.06.08. 13:11

Közel 12 évig, vallási meggyőződésből csonkíthatták meg 100 lány nemi szervét az Egyesült Államokban. A beavatkozásokon részt vett két orvos és az egyikük felesége is. Az orvosok akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

Az amerikai szövetségi ügyészség szerdán számolt be a bíróságon arról, hogy akár 100 lány nemi szervét is megcsonkíthatták egy klinika orvosai. A csonkításokban Dr. Fakhruddin Attar és felesége, Farida Attar is közreműködött. Az esetről két minnesotai lány is tanúskodott, elmondásuk szerint februárban egy klinikán hajtották végre a beavatkozást egy vallási szertartás keretein belül. Az orvos azt mondta nekik, hogy a beavatkozást tartsák titokban – írja a Detroit Free Press.

Annyira titokzatos minden, hogy nem valószínű, valaha is megtudjuk, hogy Dr. (Jumana) Nagarwala hány gyereket csonkított meg” – mondta az ügyész a klinika vezetőjéről, majd hozzátette, hogy a minnesotai áldozatok valószínűleg nem az elsők voltak.

Az ügyész kérte, hogy az orvoson és a feleségén kívül a klinika vezetőjét is vonják felelősségre, aki szintén részt vehetett a beavatkozásokban. Dr. Attar feleségét azzal gyanúsítják, hogy a lányokat lefogta és nyugtatgatta a csonkítás alatt.

A három vádlott tagja egy helyi indiai-muszlim szektának, akik 12 év alatt számos lány szertartásos megcsonkításán közreműködtek. Eddig nyolc áldozatról lehet tudni – közöttük van a két minnesotai lány –, bár a vád szerint körülbelül 100 áldozat is lehet.

Attar ügyvédje szerint a vád túl sok tényezőt túlértékelt, mert csak egy esetről lehet beszélni. Az orvos védője a védence felmentését kérte. A védelem azzal érvelt, hogy az orvosok semmilyen bűncselekményt nem követtek el, a vallási procedúra alatt pedig nem vágtak le darabot a nemi szervből, csupán a nemi szerv nyálkahártyájának egy darabját távolították el. Azt is mondták, hogy a gyanúsítottak nem veszélyeztetik a társadalmat, és nincs okuk arra, hogy elszökjenek, ezért bocsássák szabadlábra őket.

A bíróság végül háziőrizetbe helyezte a gyanúsítottakat, csak a családtagjaikkal, illetve az ügyvédeikkel kommunikálhatnak a továbbiakban. 

A feleség akár 20 évet is kaphat, a két orvost azonban 10 évtől akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatják.