Soros megint a migránsok beengedését erőltette

Soros György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
Európa kötelességének nevezte a migránsok befogadását Soros György milliárdos az M1 híradójának kérdésére csütörtökön Berlinben. A milliárdos üzletember terve, hogy minél több migráns érkezzen Európába, amire akár plusz adókból származó pénzt is elköltetne a tagállamokkal.
Vágólapra másolva!

"Úgy gondolom, Európa kötelessége, hogy törődjön a bevándorlókkal.

- mondta Soros György a közmédiának arra a kérdésére, valóban jobb hely lesz-e Európa a bevándorlók befogadásától, vagy gazdasági megfontolások vezérlik őt.
Soros az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet ünnepségére érkezett Berlinbe, de a múlt héten, a brüsszeli gazdasági csúcson is beszélt arról, hogy a bevándorlás jót tesz Európának. Az új intézmény bemutatására szervezett sajtótájékoztatón egy német újságíró azzal kapcsolatos kérdésére, hogy miként viszonyul a tevékenységéről és személyéről Közép- és Kelet-Európában megfogalmazott bírálatokhoz, kijelentette: "kiállok az elvek mellett, amelyekben hiszek és nem engedem, hogy személyes ügyek legyenek ezekből a támadásokból".
Az üzletember egyébként a múlt héten a brüsszeli gazdasági csúcson beszélt arról, hogy a bevándorlás jót tesz Európának.

Soros György Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Soros ugyanezt mondta egy éve is az Európai Parlamentben. 2016. júniusában arról beszélt, hogy legalább 30 milliárd euró kell az európai menekültválság kezeléséhez, de inkább ennek a sokszorosa. Ehhez szerinte az Európai Uniónak adóemeléssel, valamint az agrártámogatások és a kohéziós pénzek csökkentésével kellene előteremtenie a forrásokat.

Soros sokszor leírta terveit. 2015-ben a Financial Timesban azt írta: ha Európa nem segít a menekülteken, maga is elbukik.

Bírálta az EU-t, hogy engedte a tagállamoknak, hogy saját maguk kezeljék a migrációs válságot,

engedte például Magyarországnak a kerítés megépítését a szerb határra. Egységes uniós ügynökséget akart, amely az egész EU területén elbírálja a menedékkérelmeket. Azt is írta, hogy sokkal komolyabban kell venni a kvóták végrehajtását.

Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ugyanebben az évben egy isztambuli sajtóbeszélgetésen azt mondta, az uniónak személyenként és évente 5 ezer dollárral kell támogatnia a Törökországba érkező migránsokat (ez nagyjából másfél millió forint).

A Wall Street Journal blogja ekkor úgy minősítette Sorost, mint aki "hangos szószólója" annak, hogy Európa nyissa meg kapuit a migránsok előtt.

Hatpontos tervet is közölt a Project Syndicate-en, aminek első pontja szerint az EU-nak legalább évi 1 millió menedékkérőt kell befogadnia, a terheket pedig el kell osztania a tagállamok között.

Az első két évben fejenként 15 ezer euróval kellene támogatni a migránsokat. Ehhez az uniónak el kellene adósodnia, hosszú lejáratú kötvények kibocsátásával.

Az oktatásra további 5 ezer eurót kellene fejenként fordítani, vagyis összesen 20 milliárd euróba kerülne a programnak csak ez a része. Soros szerint haladéktalanul létre kellene hozni egy közös Menekültügyi és Migrációs Ügynökséget. A menekülteknek pedig biztonságos útvonalat kell biztosítani Görögországból és Olaszországból azokba a tagállamokba, ahova tartanak. Az évi egymillió migráns letelepítése érdekében mozgósítaná az NGO-kat (vagyis a civil szervezeteket) és az egyházakat is.

Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A következő évben már 7 pontos tervvel állt elő a migráció segítésére. Ebben európai menekülttáborok felállításáról és új európai adók bevezetéséről írt. Azt is írta, hogy szerinte a gazdasági bevándorlás pozitív folyamat, mert nincs elég munkaerő Európában. 2016. októberében a Die Weltben ezt írta: „Európa idősödő népességére tekintettel több előnye van a migrációnak, mint amennyibe az integráció kerül. (...)

(...) az EU-nak elégséges anyagi forrást kell biztosítania egy átfogó migrációs politikára. Becslések szerint ez évente 30 milliárd eurót venne igénybe."