Kötelezettségszegési eljárásra számíthatnak a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásától elzárkózó tagállamok, köztük Magyarország - jelezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy német lapinterjúban.

A Der Spiegel című hírmagazin szombati keltezésű - digitális formátumban péntek este megjelent - számában közölt interjúban kiemelte: mindössze néhány olyan tagállam van, amely nem akar részt venni a 200 ezer menekült elosztásáról szóló döntés végrehajtásában, és a bizottság a jövő héten megtárgyalja azt a kérdést, hogy indítson-e kötelezettségszegési eljárást ellenük.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákiáról és Magyarországról van-e szó, azt mondta, hogy "ezekről, és más államokról". Aki nem vesz részt a döntés végrehajtásában, "számolnia kell azzal, hogy kötelezettségszegési eljárást kap a nyakába" - tette hozzá Jean Claude Juncker.

Kifejtette, hogy döntés még nincs az ügyben, ő személyesen pedig az eljárás megindítását pártolja.

Nem a fenyegetés, nyomásgyakorlás céljával, hanem azért, mert a bizottságnak egyértelművé kell tennie, hogy a meghozott döntések a hatályos jog részét jelentik akkor is, ha egy tagország a döntés ellen szavazott.

"Az európai szolidaritásról van szó, amely nem lehet egyirányú utca" - jelentette ki az EB elnöke.