Ha bejut az udvarra, az épületben senki nem maradt volna életben

2017.06.09. 06:17

Német lapértesülés szerint a német nagykövetség volt a célpontja a múlt héten, Kabulban elkövetett véres merényletnek, és csak egy éber biztonsági őrnek köszönhető, hogy a robbantást nem a diplomáciai képviselet belterületén hajtották végre.

A Focus című hírmagazin úgy tudja, az illetékes német hatóságok vizsgálatainak első eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy a támadást kifejezetten a nagykövetség ellen kívánták intézni. A végül az épületen kívül végrehajtott robbantásnak 160 halálos áldozata és 455 sebesültje volt. 

Hatalmas bombatölcsér a kabuli német követség előtt 2017.május 31-én, miután ismeretlen tettesek egy tartálykocsival öngyilkos robbantásos merényletet hajtottak végre az afgán főváros diplomáciai negyedébenForrás: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Gyanús lett a történet

A biztonsági őrnek azért lett gyanús a tartálykocsi, mert a sofőr azt mondta, azért akar behajtani a nagykövetség udvarára, hogy a szennyvizet elszállítsa. De előzetesen senkivel nem egyeztetett erről. Amikor az épület gondnoka is a járműhez indult, hogy ellenőrizze, a merénylő felrobbantotta a nagyjából egytonnányi robbanóanyagot. Ha sikerült volna bejutnia az udvarra, az épületben senki nem maradt volna életben - idézett a lap egy német kormányilletékest.

Az épület így is súlyosan megrongálódott, az utca felőli fal részben leomlott, az ablakok közül többtucatnyi betört. A nagykövetség több munkatársa megsebesült, a biztonsági őr pedig életét vesztette.

A friss sajtójelentés szerint az autó előzőleg egy ideig az iráni nagykövetségnél parkolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK