A terroristák egy sokkal nagyobb teherautót akartak bérelni a londoni gázoláshoz

2017.06.10. 07:00

London hídi iszlamista merénylők egy sokkal nagyobb teherautót akartak bérelni a gázoláshoz, de nem sikerült nekik. Az általuk végül használt teherautóban gyújtóbombákat helyeztek el, hogy bevessék őket késeléses ámokfutásuk után.

A brit főváros terrorelhárítási vezetője szerint az egyik terrorista

egy 7,5 tonnás teherautót akart bérelni, de nem tudott érte megfelelően fizetni.

Szerinte ez a teherautó is jóval kisebb, mint amelyet a 86 halálos áldozatot követelő tavalyi nizzai terrortámadásban használt az ottani támadó, de azzal is sokkal több áldozatot lehetett volna szedni a London hídon, mint azzal a Renault-val, amelyet végül béreltek.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Dean Haydon terrorelhárítási parancsnok azt mondta, a nyomozók az egyik terrorista lakásán találtak egy Koránt, amely az egyik mártíromságról szóló oldalon volt kinyitva. Igaz, az Iszlám Állam jelentkezett a terrortámadás megszervezőjeként,

Haydon szerint azonban nincs arra bizonyíték, hogy bárki irányította volna az elkövetőket

akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy a három ember, akiknek merőben különböző előéletük volt, milyen körülmények között találkozott.

A három terrorista támadásának nyolc halálos áldozata és ötven sérültje volt egy héttel ezelőtt. A támadókat a rendőrség még a késeléses ámokfutásuk közben agyonlőtte, ezért nem tudták használni a teherautóba tett gyújtóbombákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK