Véget ért a horvátországi kormányválság

2017.06.10. 11:12

Bőven várnak kihívások az Andrej Plenkovic vezette kormányra, de a horvát napilapok szerint új partnerei segítségével a kormány most már végre stabil.

Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Híd Függetlenek Listája nélkül is sikerült többséget szereznie a nemzetgyűlésben, méghozzá a demokraták és a liberális párt közreműködésével. A Jutarnji List című horvát napilap szerint nehéz három év vár a kormányra.

Forrás: AFP/Vasily Maximov

A horvát sajtó szerint a kormánynak meg kell birkóznia a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor problémájával, valamint a Mol-INA-üggyel is. A Mol Nyrt. ugyanis nemzetközi bírósági eljárást indított a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében, ha pedig a pert elveszítik, akár több milliárd kunát is fizethetnek.

A horvát egészségügy több milliárdos adósságot halmozott fel az elmúlt évek alatt, ráadásul a szakszervezetek is tiltakoznak az oktatási és közigazgatási reformok hiánya miatt.

Szakértők szerint Andrej Plenkovic –nak könnyebb dolga lesz a liberális párttal, mint a Híddal volt, mert a koalíció másodszor is majdnem a kormány bukásához vezetett.