Bezártak a szavazóhelyiségek Koszovóban, alacsony volt a részvétel

2017.06.11. 19:48

Bezártak a szavazóhelyiségek Koszovóban. A részvételi arány 15 óráig némileg magasabb volt, mint három évvel ezelőtt, a szakértők alacsony részvételről beszélnek.

A koszovói választási bizottság adatai szerint 15 óráig a szavazásra jogosultak 27,75 százaléka járult az urnák elé, ami 2,39 százalékponttal magasabb, mint 2014-ben. Három évvel ezelőtt azonban rekordalacsony, 42 százalékos volt a végleges részvételi arány. A testület 20 órakor közöl újabb adatokat.

A választásokat azt követően írták ki, hogy a törvényhozók május 10-én bizalmatlansági indítványtForrás: (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Az alacsony részvételi arány oka egyes szakértők szerint az állampolgárok csalódottsága, eddig egyetlen kormány sem tudta jelentősen csökkenteni a szegénységet, a munkanélküliséget és a korrupciót. Ezek a gondok pedig már szinte feledtették azt az örömet, amelyet az ország lakossága 2008-ban érzett, amikor Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.

Leadják a voksukat egy pristinai szavazóhelyiségbenForrás: (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

A voksolást mintegy ötezer belföldi és külföldi megfigyelő követte, a beszámolók szerint a szavazás nagyobb rendellenességek nélkül zajlott.

Az előzetes eredmények éjfél körül várhatók, a választási bizottság pedig várhatóan csütörtökig közli a végleges eredményeket.