A moszkvai rendőrség arra számít, hogy provokációk kísérhetik a hétfőre meghirdetett ellenzéki korrupcióellenes tüntetést.

Az orosz belügyminisztérium moszkvai főparancsnoksága szerint nem kizárt, hogy a megmozduláson álarcos emberek megpróbálnak könnygáztámadást végrehajtani. A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy a jogsértésekre keményen fog reagálni, és felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonság szavatolása egyebek között a szervezők kötelessége is. A hatóságok Moszkvában az emberek azonosításához videórendszert is alkalmazni fognak.

Június 12. Oroszország napja, amelynek keretében egyedül Moszkvában több mint 120 hivatalos rendezvényt tartanak majd. Erre a munkaszüneti napra hirdette meg a második országos korrupcióellenes megmozdulást Alekszej Navalnij ellenzéki politikus.

Alekszej Navalnij, blogger, korrupcióellenes harcos, moszkvai főpolgármester-jelölt, támogatóival a Jaroszlavszki pályaudvaronForrás: AFP/Andrey Stenin

Az orosz főváros hatóságai a központban nem engedélyezték a tüntetést, az önkormányzat megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát. A hivatal szerint a kivetítők torlódást okozhatnak, a szervezők szerint viszont a hatalom így akarja megakadályozni, hogy a helyszínen is bemutassák Navalnijnak a világhálóra március elején feltöltött videóját, amely súlyos, több mint 1 milliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

A szervezők bejelentése szerint hétfőn több mint 200 orosz településen készül ellenzéki megmozdulás. Szentpéterváron akár összetűzésre is lehet számítani, mert a tüntetők nem fogadják el, hogy az önkormányzat kiutasította őket a belvárosból.